SUKSESSÅR: - Det har aldri gått bedre for oss enn i det tiende året, sier kaizers-vokalist Janove Ottesen. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet
SUKSESSÅR: - Det har aldri gått bedre for oss enn i det tiende året, sier kaizers-vokalist Janove Ottesen. Foto: Benjamin A. Ward / DagbladetVis mer

Ny Kaizers-feber herjer

... Denne gang i teatret.

(Dagbladet): Hva skjer når suksessforfatter Tore Renberg lager teater basert på suksessbandet Kaizers Orchestras mystiske, musikalske univers?

Skal vi forholde oss til tall, blir svaret noe sånn som «mer suksess»: 17 000 billetter er solgt før urpremieren, og går med det inn i Rogaland Teater-historien som forhåndssalgsrekord.

- Det er en enorm tillitserklæring, som viser at folk stoler på at det Kaizers Orchestra gjør er bra, sier vokalist Janove Ottesen til Dagbladet.

- Det aller vanskeligste Det begynte etter at Ottesen skrev musikken til forestillingen «Det tusende hjertet» i 2007, der Renberg skrev manus. «Dette må vi gjøre igjen», tenkte de. Og slik ble det. I kveld har teaterstykket «Sonny» urpremiere på Rogaland Teater.

- Det å sy sammen biter av Kaizers Orchestra-musikken til en historie som skal funke på scenen er det aller vanskeligste jeg har gjort i løpet av mine 15 år som forfatter. Men som bandets største fan, etter Janove, føler jeg at det er skrevet av én av dem. Jeg leverte et manus jeg digget, og er kjempefornøyd, sier Renberg.

- Var det herlig å skrive om noe annet enn Jarle Klepp?

DUO: Janove Ottesen og Tore Renberg har stor tro på «Sonny». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DUO: Janove Ottesen og Tore Renberg har stor tro på «Sonny». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Det er opplagt at jeg har hatt godt av å komme meg vekk fra Klepp, på samme måte som alle har godt av å jobbe i et aent format en gang i blant. Mens jeg vanligvis skriver hardcore samtidsrealisme, er «Sonny» et mystisk landskap av krig, død, svik og kjærlighet, sier Renberg.

- Krigsresistanse, mafiavirksomhet bak skjulte mentalinstitusjonsdører og kjærlighetsdrama. Det er galne tider i gamle dager, oppsummerer Ottesen, som så stykket i sin helhet for første gang onsdag.

Ingen hitparade For ordens skyld: «Sonny» er ingen musikalsk hitparade, heller ikke en Kaizers-konsert:

- Dette er skikkelig dramatisk musikkteater, akkurat som planlagt, sier Ottesen fornøyd.

Den røde tråden fra bandets tre første album skal avsløres. Flere overfladiske skikkelser fra Kaizers-universet er gjennom Renbergs penn blitt til definerte scenekarakterer. Du kjenner til dem om du har en over gjennomsnittet interesse for Kaizers Orchestra-musikk: Sonny, Vicente, Fader Martin, Marcelo og Victoria Sudine Constanze for å nevne noen.

- Kun for Kaizers- og Renberg-fans?

«SONNY»: I teaterstykket basert på Kaizers Orchestras musikalske univers, avsløres den røde tråden fra bandets tre første album. Foto: Emile Ashley/Rogaland Teater
«SONNY»: I teaterstykket basert på Kaizers Orchestras musikalske univers, avsløres den røde tråden fra bandets tre første album. Foto: Emile Ashley/Rogaland Teater Vis mer

- Det er for alle som vil ha en storslagen og annerledes kveld i teatret, sier Renberg.

Suksessår Ti år er gått siden bandet debuterte med oljefat og gassmasker. I dag er en merkedag i Kaizers Orchestra-historien: I tillegg til «Sonny»-urpremiere, slippes også en konsert-DVD og andre album i Voleta Violeta-trioligen, «Violeta Violeta, vol. 2» i dag.

- Jubileumsåret ble et suksessår?

- Ja, det er vel dette som er suksess per definisjon. Det har aldri gått bedre for oss enn i det tiende året, vi må bare holde fint kjeft og nyte dette, sier Ottesen.

Og maskineriet fortsetter for fullt ett år til: På nyåret legger Rogaland-bandet ut på turné, der flere konserter er utsolgt allerede. Om ett år avsluttes Violeta Violet-trilogien med utgivelse av «Violeta Violeta, Vol. 3».

- Det er travle dager med trilogi og tre turneer på tre år, men gulrota for oss er at det blir en lang ferie etterpå. Det skal bli godt, og vi gleder oss allerede, sier Ottesen.

TEATERKLARE: Terje Winterstø Røthing, Geir Zahl og Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra gleder seg til urpremiere på teaterstykket basert på deres eget musikalske univers i kveld.
Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
TEATERKLARE: Terje Winterstø Røthing, Geir Zahl og Janove Ottesen fra Kaizers Orchestra gleder seg til urpremiere på teaterstykket basert på deres eget musikalske univers i kveld. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer

- Men fundamentet er sterkere enn noen gang, så vi skal stå distansen, sier gitarist Geir Zahl.

Les Dagbladets anmeldelse av «Violeta Violeta, Vol. 2» her.