Ny kinopremiere for skandalefilm

«Wide Blue Yonder» har fått ny planlagt kinopremieredato - fem år etter innspillingen.

STJERNELAG: Skuespillerne Kåre Conradi (f.v.), Hege Schøyen, Brian Cox og Ingrid Bolsø Berdal spiller i filmen «Wide Blue Yonder». Bildet er tatt da Dagbladet møtte skuespillerne i Haugesund i 2010. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet
STJERNELAG: Skuespillerne Kåre Conradi (f.v.), Hege Schøyen, Brian Cox og Ingrid Bolsø Berdal spiller i filmen «Wide Blue Yonder». Bildet er tatt da Dagbladet møtte skuespillerne i Haugesund i 2010. Foto: Henning Lillegård / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Innspillingen av den norsk-britiske filmen «Wide Blue Yonder» fant sted i idylliske skjærgårdsomgivelser i Haugesund, sommeren 2007.

Allerede kort tid etter ble det kjent at filmen hadde finansielle problemer.

Produksjonen, som hadde et budsjett på rundt 48 millioner kroner, manglet rundt 20 av disse millionene etter at innspillingen var ferdig.

Likevel ble filmen vist under filmfestivalen i Haugesund, tre år etter at innspillingen fant sted i samme by. Kinopremieredato ble satt til 1. oktober 2010.

- Spikret premiere Slik ble det aldri.

- Denne gangen er premieren faktisk spikret. Jeg har følt meg som en idiot tidligere, men nå har vi en fysisk kopi av filmen i hus. Nå kan vi endelig si at ting er plass, sier Egil Ødegård, daglig leder for distribusjonsselskapet Europafilm, til Dagsavisen.

Premieren er satt til 25. mai. Ødegård synes det er «deilig».

- I utgangspunktet trodde vi alt var i boks da filmen hadde premiere i Haugesund. Så gikk den engelske produsenten konkurs og rettighetene var låst i et bo i lang tid. Nå er konkursen endelig ferdigbehandlet og vi kan ha premiere, sier Ødegård til avisa.

- Kaosprosjekt Et sted mellom filmfestival i Haugesund og i dag, har «Wide Blue Yonder» fått stempelet «skandalefilm».

Kåre Conradi og Hege Schøyen var blant de mange skuespillerne som ikke hadde fått hele lønnen utbetalt jobben de hadde gjort.

Conradi, som var skuespillernes tillitsvalgte under striden, kalte filmen et kaosprosjekt, da Dagbladet møtte ham i forbindelse med Amandafestivalen i 2010. Også Hege Schøyen synes det var leit at det har vært så mye krøll med filmen.

Heller ikke Ingrid Bolsø Berdal hadde fått den lønnen hun hadde krav på:

- Arbeidet med filmen har vært en kamp i mange år. Ikke i mine villeste fantasier hadde jeg trodd at det skulle ta så lang tid, men det er veldig flott at den nå er premiereklar. Både for oss, for investorene og ikke minst lokalsamfunnet her, sa Bolsø Berdal til Dagbladet i 2010.

Krever 1,2 millioner Lanseringsstøtten fra Norsk Filminstitutt på 1,2 millioner kroner som ble bevilget Euromax Film Productions høsten 2010 ble tilbakekalt året etter da filmen brøt forutsetningen for støtten: Den hadde ikke hatt norsk kinopremiere.

I desember i fjor opplyste Aftenposten at Kulturdepartementet som ankeinstans fastholdt vedtaket, og ga produksjonsselskapet 14 dager på å tilbakebetale lanseringsstøtten

NFI sier til Dagsavisen i dag at pengekravet fortsatt står ved lag.

- Selv om de nå har fått premieredato skal vi likevel ha tilbake pengene, sier lanseringsdirektør Stine Helgeland.

Premieren har blitt utsatt en rekke ganger, og nær fem år etter innspillingen har den fortsatt til gode å bli vist i norske kinosaler.

Utsatt flere ganger «Wide Blue Yonder» har hatt flere planlagte premierer på kino. Så langt har den stadig blitt tatt av plakaten og utsatt til ny dato. For tredje år på rad var den i år én av filmene som utgjorde årets kinoprogram. 30. mars var ny premieredato. Men en snau måned før premieren, opplyste Filmwebs nettsider at «Denne filmen kommer ikke på kino».

Dagbladet var da i kontakt med produsent Ødegård, som avviste at den ikke ville komme på kino, men heller ikke ønsket å kommentere saken ytterligere før ny dato var på plass.

Nå ser det likevel ut til at filmen får sin etterlengtede kinopremiere - 25. mai i inneværende år.

Det har ikke lykkes Dagbladet å få kontakt med distributørene Egil Ødegård eller Bjarne Hereide i Europafilm.