SAMMEN: Kronprinsesse Märtha sammen med president Franklin D. Roosevelt under hans store «Look to Norway»-tale i Washington. Foto: Jan Haug
SAMMEN: Kronprinsesse Märtha sammen med president Franklin D. Roosevelt under hans store «Look to Norway»-tale i Washington. Foto: Jan HaugVis mer

Tor Bomann-Larsens syvende bok om kongehuset:

Ny kongebok: President Roosevelt satte valgkampen til side, for å gå på husjakt med Norges kronprinsesse

- Svært nært forhold mellom kronprinsesse Märtha og president Roosevelt. 

(Dagbladet): I dag utgir Tor Bomann-Larsen syvende bind i sitt biografiverk om kong Haakon og dronning Maud.

Boka med navnet «Hjemlandet» tar for seg krigsårene 1940 til 1945, og beskriver både kong Haakons liv i England og kronprinsesse Märthas krigseksil i USA. Her skriver Bomann-Larsen blant annet om det nære forholdet mellom kronprinsesse Märtha og president Franklin D. Roosevelt.

Under krigen var kronprinsessen i eksil i Washington, hvor Märtha og Roosevelt utviklet et svært nært forhold.

- Vi ser for første gang et komplett bilde av hvor omfattende og nært forholdet var mellom president Roosevelt og kronprinsesse Märtha. Dette er ikke bare norsk historie, men også amerikansk, og dermed også internasjonal krigshistorie, sier Bomann-Larsen under presentasjonen av boken.

Märtha alltid til stede

Han legger til at Roosevelt lanserer ideen om FN i den norske ambassade til ære for Märtha, at han oppgraderer ambassaden og behandler Norge som om vi skulle være en stormakt.

- Vi kan gå inn hvor som helst i den amerikanske krigshistorien, og Märtha er til stede. Når Pearl Harbour blir angrepet må Roosevelt avbestille lunsjen med Norges kronprinsesse. Mellom de to krigserklæringene kvelden før Tyskland erklærer USA krig, er Norges kronprinsesse gjest ved en middag for to. Der blir det ikke talt politikk, ifølge beskrivelser fra hoffsjef Wedel-Jarlsberg, forteller Bomann-Larsen.

SYVENDE BOK: «Hjemlandet» er Tor Bomann-Larsens syvende bok i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. Dette er norgeshistoriens største biografiverk. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SYVENDE BOK: «Hjemlandet» er Tor Bomann-Larsens syvende bok i biografiverket om kong Haakon og dronning Maud. Dette er norgeshistoriens største biografiverk. FOTO: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Kongen og kronprinsen begeistret

Hvor sikker er du på at Märtha og Roosevelt hadde et romantisk forhold?

- Fra Roosevelts side tyder alt på at det er et romantisk forhold, romantisk i den forstand at han er betatt av henne. Det kan vi lese ut av situasjonen. Märha har jo fri adgang til den amerikanske presidenten som Norges kronprinsesse, og det må hun bare benytte, sier Bomann-Larsen til Dagbladet.

Han tror likevel ikke at Märtha var utro mot kronprins Olav.

- Nei, tvert imot tyder alt på at både kongen og kronprinsen er begeistret for forholdet. Roosevelt omtaler seg som gudfaren hennes. Norge høster jo av det, selv om han ikke er sammen med henne for å snakke politikk, sier Bomann-Larsen.

Men han legger til at Roosevelt likevel bruker Norge som eksempel når han snakker politikk offentlig, og omtaler Norge på en måte som Märtha skal like.

Prioriterte Märthas husjakt

Märtha og president Roosevelt møttes for første gang i 1939, og det var Roosevelt selv som insisterte på at hun skulle komme til USA da krigen brøt ut. Ifølge Bomann-Larsen sa han at han skulle ta henne inn i sin egen familie.

Når kronprinsessen setter sine ben i USA setter Roosevelt valgkampen til side, og går på husjakt sammen med henne for å finne et sted i passe avstand til Det hvite hus.

Bomann- Larsen forteller videre at Roosevelt ikke søker Märthas selskap på grunn av politikk, men fordi han trenger henne menneskelig.

En beilers blikk

- Bildet han tegner av Norge, ikke minst i den store talen «Look to Norway», som jeg kaller «Look to Märtha», det er det bildet vi går ut av krigen med, som vårt eget selvbilde. Og det er autorisert av selveste den amerikanske presidenten, så da må det være riktig, sier Bomann-Larsen.

- Som jeg skriver i boken, han så på Norge med en beilers blikk, legger han til.

Det nære forholdet mellom den norske kronprinsessen og president Roosevelt er også omtalt tidligere. Bomann-Larsen forklarer at det som er nytt nå er omfanget, hvor ofte de møttes, og hvor nært det faktisk var.

- Hun spiser middag med ham alene flere ganger. Hans tid er så sinnsykt presset, og når en kvinne da slipper inn i det formatet i disse årene får det nødvendigvis en betydning, i kraft av hans enorme posisjon. Han trenger et pusterom, og det har han funnet i Märtha, sier Bomann-Larsen.