Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny krangel om naken-sekunder

Mauseth-anke i retten i morgen.

FIKK ERSTATNING: Gørild Mauseth ble tilkjent erstatning og oppreisning da saken ble avgjort i Oslo tingrett. Nå kommer ankesaken opp. FOTO: HENNING LILLEGÅRD
FIKK ERSTATNING: Gørild Mauseth ble tilkjent erstatning og oppreisning da saken ble avgjort i Oslo tingrett. Nå kommer ankesaken opp. FOTO: HENNING LILLEGÅRD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): I desember i fjor ble NRK dømt til å betale erstatning og oppreisning til skuespiller Gørild Mauseth.

Årsaken var at programmet «Store Studio» i mars 2007 viste klipp fra filmen «Brent av frost», nærmere bestemt den berømte scenen der Mauseth og Stig Henrik Hoff har sex i en robåt full av fisk. Klippet ble vist i forbindelse med en reportasje om parodifilmen «Kill Buljo», hvor en lignende scene finner sted.

NRK har imidlertid anket saken, og i morgen kommer den opp i Borgarting lagmannsrett.

Viktig prinsippsak
NRK har hele tiden argumentert med at sitatretten ga dem rett til å vise sexscenen for å klargjøre sammenhengen med parodien. Mauseth hevdet derimot at hun hadde en klausul i sin kontrakt med filmprodusentene om at nakenscenen ikke skulle brukes.

- Dette er en viktig sak for NRK, og for norske medier generelt. Hele poenget med den frie sitatretten er jo at hva som skal siteres ikke kan bestemmes av rettighetshaverne selv, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas til Dagbladet.no.

Han mener tingretten skapte en kunstig forestilling om at NRKs visning av sexscenen kunne sammenliknes med å legge ut private nakenbilder av en privatperson på tv.

- Men er det ikke rimelig at en skuespiller skal kunne gjøre en avtale med produsenten, om at en nakenscene kun skal vises i sin opprinnelige kunstneriske sammenheng?

- Vi legger oss ikke opp i avtalen mellom skuespiller og produsent. Men de to kan ikke begrense hvordan resten av verden velger å sitere verket. Det ville vært det samme som at Dagbladet og du hadde avtalt at visse passasjer i denne artikkelen ikke kunne siteres av omverdenen. Det ville vært feil, sier Wessel-Aas.

Frontal nakenhet
NRK ble felt i tingretten for å ha vist mer enn bare selve sexscenen i innslaget. De viste også et par sekunder etter selve sexscenen, der Mauseth er naken.

«Tingretten kan ikke se at bruken av den avsluttende frontale nakenhet, som bærer Nakenklausulen, kan begrunnes i NRKs formål utløst av Kill Buljos premiere overhodet. Sitatformålene «fordi vi er i stand til å gjøre det» og/eller «fordi det er vi som redigerer sendingen» oppfyller ikke kravene til «god skikk», når det er tale om frontale nakenbilder av en kvinne i helfigur undergitt særskilt kontraktsregulering, skrev dommeren.

- Tingretten innførte et helt nytt rettslig begrep, kalt frontal nakenhet. Dette kan man kanskje dra kjensel på fra de amerikanske reglene om frontal nudity. Det er en helt fremmed fugl i norsk rett, sier NRKs advokat Jon Wessel-Aas.

Store konsekvenser
Agnete Haaland i Norsk skuespillerforbund er oppgitt over at NRK har anket saken, og sier hun aldri har stilt spørsmål ved sitatretten.

- Dette handler om krenkende bruk, som går langt ut over det sitatretten betinger. Det er jo interessant at NRK sier det de sier, da det vel betyr at alle utenfor NRK nå kan sitere utdrag fra deres filmer og produksjoner. Jeg tror ikke de forstår konsekvensene av dette, mener Haaland.

- Men kan en avtale mellom en produsent og en skuespiller regulere hvordan alle andre skal få sitere et verk?

- Ja, hvis ikke er jo kontrakten verdiløs.

Haaland understreker at Mauseth og Skuespillerfobundet ønsket å løse saken i stillhet, utenfor rettssystemet.

- Nå har NRK anket, og det tar vi til etterretning. Dette er en sak vi også skal vinne i lagmannsretten, sier Haaland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!