Ny «krig» mellom urfolk og myndigheter i USA

En varslet katastrofe.

NORTH DAKOTA-PIPELINE/
NORTH DAKOTA-PIPELINE/Vis mer
Kommentar

Neste helg inntrer en dramatisk deadline i striden om oljerørledningen Dakota Access Pipeline. 2000 amerikanske krigsveteraner har besluttet å dra til Standing Rock-leiren i North Dakota for å protestere sammen med indianerne. De har meldt sin ankomst 4. desember. Dagen etter, 5. desember, har U.S. Armys ingeniørkorps varslet at leiren blir ryddet. Alle som oppholder seg der, blir arrestert. Her kan man snakke om en varslet katastrofe.

URFOLK: Protestleiren i North Dakota har samlet tusenvis av amerikanske indianere. Foto: reuters / NTB Scanpix
URFOLK: Protestleiren i North Dakota har samlet tusenvis av amerikanske indianere. Foto: reuters / NTB Scanpix Vis mer

I flere måneder nå har mer enn 100 urfolkstammer, anført av Standing Rock Sioux-folket, samlet seg til protest mot den planlagte oljerørledningen. Den er nesten 2000 kilometer lang og skal gå gjennom fire amerikanske delstater, fra North Dakota, via South Dakota og Iowa til Illinois. Når den er ferdig utbygd skal den kunne frakte 470 000 fat olje daglig. De føderale myndighetene har gitt klarsignal til Dakota Access Pipeline fordi man regner det som tryggere å føre oljen i ledning enn å transportere den på landeveien eller jernbanen.

Sioux-stammen Standing Rock aksjonerer mot prosjektet selv om rørledningen strengt tatt ikke skal gå gjennom reservatet deres. Men den skal krysse deres eneste drikkevannskilde, Missouri-elva. Det vil bety katastrofale økologiske konsekvenser hvis det skulle oppstå en lekkasje. Siden 1995 har det forekommet mer enn 2000 lekkasjer av varierende alvorsgrad på slike oljerørledninger i USA. Noen av dem har det tatt år å rydde opp etter.

At det igjen er amerikanske urfolk som rammes har gitt protestaksjonen en ekstra dimensjon. Byggingen av deler av rørledningen har allerede ødelagt historiske gravplasser og helligdommer. Protestleiren har vokst og er blitt til den største samlingen av amerikanske urfolk på 100 år. Flere strømmer til i solidaritet. De møtes av utbyggernes vaktmannskaper med hunder og pepperspray. Et sterkt militarisert politikorps tok nylig i bruk gummikuler og vannkanoner mot demonstrantene i minusgrader. Flere ble alvorlig skadd av forfrysninger.

VANN OG KULDEGRADER: Flere ble skadd da politiet brukte vannkanoner mot demonstrantene i Standing Rock: Foto: Reuters / NTB Scanpix
VANN OG KULDEGRADER: Flere ble skadd da politiet brukte vannkanoner mot demonstrantene i Standing Rock: Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Men nå har krigsveteraner fra alle våpengrener mobilisert. De har samlet penger og rekruttert frivillige gjennom Facebook og veterantidsskriftet Task & Purpose. «Hvis vi skal være helter, hvis vi virkelig vil være de veteranene som dette landet lovpriser, da må vi gjøre det vi sa vi skulle gjøre da vi avla eden om å forsvare Grunnloven mot indre og ytre fiender,» heter det i oppfordringen fra veteranenes organisasjon.

Planen er å samle veteraner med dertil egnet utstyr i en ikkevoldelig aksjon i Standing Rock i perioden 4.–7. desember. De blir oppfordret til å bringe gassmasker, beskyttelsesklær, øreklokker, «men ikke narkotika, alkohol eller våpen», heter det i mobiliseringsbrevet. En mulig konfrontasjon blir ikke vakker.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.