DEBUTANT:  Anny Koksæther har selv jobbet på apotek i mange år. Nå debuterer hun med en krim der den klassiske giften stryknin spiller en viktig rolle. Foto: JURITZEN FORLAG
DEBUTANT: Anny Koksæther har selv jobbet på apotek i mange år. Nå debuterer hun med en krim der den klassiske giften stryknin spiller en viktig rolle. Foto: JURITZEN FORLAGVis mer

Ny krim med gammel drapsmetode

Giftig krim skrevet av tidligere apoteker.

ANMELDELSE: Debutant Anny Koksæther lar sin kriminalhistorie utspille seg i miljøet rundt et fiktivt apotek. Koksæther har selv jobbet på apotek i mange år. Hun tegner et detaljert og livaktig bilde av apoteket og alle menneskene som jobber der, men det holder likevel ikke for en krim som både språklig og kompositorisk befinner seg et godt stykke under snittet.  

Gift og utpressing
Navet i Koksæthers historie er en gal mann. Den tidligere hjelpepleieren Truls Jensen var vitne til at Apotek Haukens leder Katharina Grimstad i sin tid ga sin mormor aktiv dødshjelp. Siden har han forfulgt henne i klassisk stalker-stil, uten at hun har vært klar over det. Så får Jensen utdelt feil medisiner av apotekets eier, og da ser han sin sjanse til å gjeninntre på scenen. Jensen presser apotekeren for penger og truer Grimstad med å røpe hennes hemmelighet. Kort tid etter blir han funnet død i sin leilighet, forgiftet av stryknin. Politietterforsker Joakim Wiberg settes på saken. For å løse den må han dukke ned i apotekets svært komplekse indre liv.  

Plott på tomgang
Koksæther lykkes aldri i å skape noe særlig spenning i sin historie, til det plottet for utdydelig og persongalleriet for karikert. Språket bidrar heller ikke til å heve inntrykket. Det er flatt og ofte veldig upresist.

Ny krim med gammel drapsmetode

Politiets etterforskning av dødsfallet er det heller ikke allverdens fremdrift over, den bremses blant annet av mye utenomsnakk og irrelevante personlige anliggender, og Joakim Wiberg forblir dessverre en utydelig og ganske kraftløs skikkelse. 

Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 15.10.2012.