Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny krimroman-serie fra Jo Nesbø

Suksessforfatteren ville egentlig at det skulle være hemmelig at han sto bak. Kaller de nye romanene «krimlitteraturens svar på Ziggy Stardust» og «et Karl Ove Knausgård-prosjekt i revers».

STARTER PÅ NYTT: Etter ti bøker om Harry Hole har forfatter Jo Nesbø skapt et helt nytt krimromanunivers, som egentlig skulle skjule at det var han som sto bak. Første bok kommer på en rekke språk neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
STARTER PÅ NYTT: Etter ti bøker om Harry Hole har forfatter Jo Nesbø skapt et helt nytt krimromanunivers, som egentlig skulle skjule at det var han som sto bak. Første bok kommer på en rekke språk neste år. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Norges mestselgende krimforfatter, Jo Nesbø, er svanger med et helt nytt litterært univers.

Nesbø har to splitter nye romaner på vei som utgir seg for å være skrevet på 70-tallet av en mystisk, dansk-norsk forfatter. De gis ut under titlene «Blood on Snow» og «Blood on Snow II: More Blood» i 2014 og 2015.

De nye bøkene skal være helt løsrevet fra historiene om Harry Hole, som har gjort Nesbø til et internasjonalt bestselgernavn.

- Dette begynte som en roman som inneholder karakteren Tom Johansen - en dansk-norsk forfatter som var blant de håpefulle som flytta til Los Angeles på 70-tallet og livnærte seg som forfatter av TV-serier og reklamer, sier Nesbø til Dagbladet.

- Tom Johansen skrev også kultklassikeren «Blood on Snow» og fulgte opp med «Blood on Snow II: More Blood». Etter det ble det veldig stille fra Tom Johansen, sier Nesbø.

- Mens jeg skrev dette, ble jeg nysgjerrig på disse bøkene hans. Så jeg fant ut at jeg like gjerne kunne skrive dem, sier han.

Ikke et pseudonym - Tom Johansen er som sådan ikke et pseudonym, det er en del av et fiktivt univers. Det er krimlitteraturens svar på Ziggy Stardust, sier Jo Nesbø med referanse til David Bowies klassiske alter ego fra samme tiår som Tom Johansens fiktive glansdager.

Nesbø sier han først vurderte å holde seg selv helt hemmelig som bøkenes opphavsmann. Juridiske eksperter i USA fikk ham på andre tanker.

- Først tenkte jeg å gjøre dette helt i det skjulte, som en undercoveroperasjon som pågikk over noen år. Men advokatene i utlandet mente det kunne medføre uoversiktelige millionerstatningssøksmål dersom jeg førte leserne bak lyset og utga bøkene for å være fra 70-tallet, sier han.

Uærlig og jug - Så da sa jeg, OK, la oss gjøre det helt åpent. Og se om vi får leserne med på leken, få dem til å forestille seg at dette er krimlitteratur som ble skrevet på 70-tallet av denne Tom Johansen.

- Det hele er et slags Karl Ove Knausgård-prosjekt i revers. Det tilstreber å være uærlig og å juge i flest mulig ledd. Det eneste det forsøker å si noe om, er vel mennesker i sin alminnelighet.

- Men det er altså en del av en større fortelling. Og det er egentlig alt jeg vil si. Det ville være kjedelig å fortelle alt nå, sier Nesbø.

Vi insisterer likevel på å stille noen spørsmål:

- Hva med den opprinnelige romanen om Tom Johansen, ser du for deg at den vil komme ut på noe tidspunkt?

- Ingen kommentar.

- Med engelskspråklige titler, er disse bøkene skrevet på engelsk?

- De er naturligvis skrevet på dansk-norsk. Men de kommer ut på flere språk, også norsk.

- Er det nye litterære universet på noen måte koplet til Harry Hole-universet?

- Nei.

- Du har de siste åra vært mye i USA og blant annet jobbet med å skrive manus til TV-serier. Er dette prosjektet insipirert av dine egne erfaringer som manusforfatter for TV?

- Jeg tror vi sier stopp der, sier Jo Nesbø.

- Drivende godt Det var Nesbøs engelske forlag Harvill Secker som slapp nyheten om Nesbøs nye bøker på sine nettsider i dag.

Forlagssjef i Aschehoug Trygve Åslund bekreftet tidligere i dag nyheten til Dagbladet. Han ville ikke røpe noe om hva «Blood on Snow» og «Blood on Snow II: More Blood» handler om.

- Det kan jeg ikke si noe om, men det en eller flere spenningsbøker. Jeg har lest mye av det, og syns det er drivende godt, sier Åslund.

Nesbø kommer også med boka «Sønnen» til neste år, som produksjonsselskapet Warner Bros allerede har kjøpt filmrettighetene til.

 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media