Ny kur på vei

På pønka vis ville den britiske duoen Basement Jaxx kurere dansemusikken med albumet «Remedy» i 1999. Neste kur heter «Rooty».

- Vi kan lage en låt ut i fra alle elementene i dette rommet, og fått til å høres kult ut, tror jeg, sier en smilende Felix Buxton til Dagbladet.no, og kikker seg rundt. Han og kollega Simon Ratcliffe sitter på toppen av Plaza, 33 etasjer over bakken.

Dansenmusikkens alkymister

For kanskje er Basement Jaxx moderne alkymister som lager gull, udødlighetseliksirer og andre vidundermedisiner. De to gutta fra Brixton, London har de to siste åra vært hovedhype på dansemusikk-scenen. Albumet «Remedy» solgte en million og sendte klubbmusikken et sjumilssteg videre. Om en måned er det klart for oppfølgeren «Rooty». Der «Remedy» var mer en dj-mix, er det denne gang en samling låter. Der «Remedy» var mer global er «Rooty» mer personlig.

- Det handler mye om forhold denne gang, om å være menneske i år 2001. Vi hadde reist jorda rundt og var leie, så vi gikk i studio, spilte inn musikk og levde et liv vi kunne fortelle om i låtene, sier Buxton.

«We are rooty»

Resultatet er et råere, hardtslående men allikevel med et sjelelig uttrykk skal vi tro Buxton. «Remedy» var et garage album - blanding av amerikansk r'n'b og house - med en pønka holdning.

- Noe av «Rooty» er punk garage, annet punk house. Sjangrene er mer glidende denne gang, men til slutt håper jeg folk kjenner igjen Jaxx-sounden, opplyser Buxton.

Rooty er også navnet på Jaxx' månedlige undergrunnsklubb i Brixton. Der har de i et år snurret skiver og prøvd ut nytt materiale på publikum. Navnet Rooty oppstod i Japan.

- Da var vi i Japan ville de beskrive stilen vår som jordnær og fra røttene. På plakaten stod det «Basement Jaxx: We Are Rooty». Det var ganske kult og vi mente det var et bra navn på klubben vår. De siste månedene har flere sagt til oss at Rooty forklarer musikken vår og hva vi holder på med.

Oslo

Singelen «Romeo» er en forsmak på hva Buxton og Ratcliffe har gjort i det siste. De har tydelig brukt tida godt, for Romeo er en røff discopunklåt med den umiskjennelig Jaxx-sounden. Dagbladets anmelder kastet begeistret terning seks.

I morgen gjester Basement Jaxx klubben Head On i Oslo. Der skal de snurre skiver i et totimers-show. Den siste tida har de reist rundt, drevet promo og spilt skiver på klubber.

- Det blir dj-ing denne gang, men til høsten drar vi ut på verdensturne, sier Buxton.

I KJELLER'N:</B> I morgen snurrer Ratcliffe og Buxton skiver på Head On i Oslo
<B>PÅ TAKET:</B> Simon Ratcliffe (t.v) og Felix Buxton på toppen av Oslo Plaza.
PLATEKLARE:</B> Basement Jaxx' nye album slippes om en måned.