Ny leder av Kringkastingsrådet: - Seerne må kunne påvirke dem som lager NRK

Skal holde NRK i ørene.

NY LEDER: Julie Brodtkorb er ny leder av Kringkastingsrådet. FOTO: NTB Scanpix
NY LEDER: Julie Brodtkorb er ny leder av Kringkastingsrådet. FOTO: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): - Det er en stor ære, og jeg synes dette er utrolig spennende. Det er veldig viktig å sørge for at det er kortest mulig vei mellom dem som lager NRK og dem som betaler for NRK, sier Julie Brodtkob, til Dagbladet.

I dag ble hun utnevnt som ny leder av Kringkastingsrådet, av Kongen i statsråd. Hun tar over etter Per Edgar Kokkvold, som bestemte seg for at fire år som leder av Kringkastingsrådet var nok.

- Min rolle blir å lede Kringkastingsrådet, som har stor bredde i kompetanse og erfaring. Målet er at vi skal ha en god offentlig debatt om NRKs virksomhet slik at de som betaler for NRK, som er seerne, kan påvirke de som lager NRK, sier Brodtkorb.

- Beina plantet i brakka

Julie Brodtkorb har tidligere vært statssekretær og Erna Solbergs stabsjef ved Statsministerens kontor fram til april 2017. Da gikk hun av for å bli direktør i Maskinentreprenørenes Forbund.

At hun har jobbet så tett med statsministeren mener hun ikke vil bli problematisk når hun skal vurdere NRKs dekning.

- Jeg kan ikke tenke meg at det skal være problematisk. Jeg har i snart et år vært ute av politikken, og jeg vil si at jeg til daglig har beina plantet i brakka, sier hun, og legger til at hun i dag ikke har noen politiske verv.

Brodtkorb tror også at det er en fordel at hun har erfaring gjennom flere år, med å daglig forholde seg til pressen og samfunnsdebatten.

- I denne jobben må man også ha en interesse for offentlig debatt og hva som skjer i samfunnet, sier hun.

Mente rådet burde legges ned

Flere har tidligere tatt til orde for at Kringkastingsrådet bør legges ned, blant annet Arne Jensen, leder av Norsk Redaktørforening, og medienestor Sven Egil Omdal. Denne debatten vil ikke Brodtkorb mene så mye om.

- Det er ikke min oppgave å mene så mye om det. Det jeg har noe med er at så lenge jeg er leder av Kringkastingsrådet, skal jeg sørge for å gjøre en så god jobb som mulig, sier hun.

Bred erfaring

Kringkastingsrådet er et offentlig oppnevnt organ som uttaler seg om NRKs tilbud til publikum.

Kulturminister Trine Skei Grande (V) sier i en pressemelding etter utnevnelsen at det er viktig å sikre NRK som et ikke-kommersielt allmennkringkastingstilbud av høy kvalitet.

- Julie Brodtkorb har bred erfaring fra næringsliv, politikk og medier, og jeg er trygg på at hun vil lede rådet på en god måte. Det nye rådet er satt sammen med hensyn til kontinuitet og behovet for flere yngre medlemer. Samtidig har vi styrket den medievitenskapelige kompetansen og erfaringen fra publisistisk virksomhet, sier kulturminister Trine Skei Grande, i en pressemelding.