DAB TIL FOLKET: Neste år stenger de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene sine FM-sendinger. Men folket sier nei til DAB-radio. Foto: Arne V. Hoem / Dagbladet
DAB TIL FOLKET: Neste år stenger de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene sine FM-sendinger. Men folket sier nei til DAB-radio. Foto: Arne V. Hoem / DagbladetVis mer

Ny måling: Folket slakter DAB-overgang

Et overveldende flertall av folket er sterkt imot slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB-radio.


(Dagbladet): 2017 er året hvor de nasjonale radiokanalene og de kommersielle kanalene i storbyene slukker sine FM-sendinger.

Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført av Ipsos på vegne av Dagbladet i perioden 22. juni til 1. juli.Grafikk: Kjell Erik Berg
Tallene er hentet fra en spørreundersøkelse med 1000 respondenter, gjennomført av Ipsos på vegne av Dagbladet i perioden 22. juni til 1. juli.
Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

I en undersøkelse utført av Ipsos for Dagbladet kommer det fram at et overveldende flertall av folket er sterkt imot slukkingen av FM-nettet og overgangen til DAB-radio.

Det var et bredt Storting som gikk inn for radioskiftet, og bare Fremskrittspartiet (Frp) stilte seg utenfor avgjørelsen.

Spørsmålet som ble stilt er følgende:

«Det er vedtatt at FM-nettet skal slukkes 1. januar 2017. Etter den tid må man ha DAB-radio for å lytte til radio. Er du for at FM slukkes og radiosignalene flyttes fra FM til DAB, eller er du imot dette?»

Resultatet fra undersøkelsen viser at 65 prosent er imot, 16 prosent for og 19 prosent sier vet ikke.

- Ikke overraskende

Siden vedtaket ble gjort i Stortinget, har debatten rast. Blant dem som har vært skeptiske til prosessen, er Norsk Lokalradioforbund.

- At undersøkelsen viser at nordmenn ikke helhjertet omfavner DAB-teknologien, kommer ikke som noen overraskelse. Til tross for massive kampanjer fra de nasjonale aktørene, har verken tekniske eller innholdsmessige argumenter klart å overbevise det brede lag av radiolyttere om at DAB er noe de trenger, sier Pål Lomeland, daglig leder i Norsk Lokalradioforbund.

Lomeland understreker at forbundet ikke er imot digitalisering, men ønsker at radiostasjonene selv må få bestemme hvilken plattform de skal sende fra.

Han tror folk er skeptiske til å erstatte fullt brukbare radioer med en teknologi som både påtvinges av politikerne og som også rammer lommeboka når radioparken må skiftes ut.

- Kostnadene som veltes over forbrukeren er for høye i forhold til den merverdien som investeringen gir. Det å kaste millioner av fullt brukbare radioer er også en miljømessig utfordring, mange er opptatt av miljø – og med økende fokus på omstilling til en grønn framtid, er dette et steg i feil retning, sier han og legger til:

- Vi får jevnlige henvendelser fra radiolyttere som er fortvilet og som ønsker at FM skal vedvare.

Kjent og kjært

Skepsisen til DAB og slukking av FM-nettet har vært stor blant mange, og Mari Hagerup, kommunikasjonssjef i Digitalradio Norge, jobber hele tiden med å endre nordmenns syn på det digitale radioskifte.

Hun har forståelse for at mange ønsker å beholde FM-nettet, men understreker at det er nødvendig å bytte det ut.

- FM-nettet er gammelt og med plassbegrensning. DAB og FM kan ikke leve side om side i overskuelig framtid. Jeg tror det er naturlig at folk ønsker å beholde det gamle systemet, fordi det er kjent og kjært. Men folk må ikke glemme at radio over DAB-systemet er veldig bra og gir et langt større kanaltilbud over hele landet, sier Hagerup til Dagbladet.

Hagerup minner om at folk også var svært skeptiske da TV-signalene ble digitale.

- Radio er det siste mediet som nå blir digitalisert, og jeg tror informasjonsbehovet er veldig stort ved slike teknologiskift.

Heller ikke i Kulturdepartementet kommer undersøkelsens resultat som en overraskelse.

- Det er ikke overraskende at mange vil beholde FM, som man kjenner godt. Teknologiskiftet fra FM til DAB betyr at flere vil kunne høre på radio uten skurring, og man får flere kanaler og beredskapen blir bedre fordi nettet er mindre sårbart. Hensikten med overgangen til DAB er å gi publikum et bedre og bredere radiotilbud med lavere distribusjonskostnader, skriver politisk rådgiver i Kulturdepartementet, Maria Gøthner, i en e-post via kommunikasjonsrådgiver Ketil Frøland.

I pose og sekk

NRK har lenge jobbet for en overgang til digitalradio og informerer fortløpende om den nye radiohverdagen. Det er Øyvind Vasaasen som er hovedansvarlig for digitaliseringen av radio i NRK. Han mener at spørsmålet som er stilt i undersøkelsen beskriver en ren teknisk overføring av radiosignaler fra FM til DAB og forteller ingenting om hvorfor det er nødvendig med overgangen.

I en e-post til Dagbladet viser Vasaasen til tall fra Radioundersøkelsen PPM:

- Tall fra den undersøkelsen om faktisk bruk viser at de som har DAB lytter nær dobbelt så lenge på radio (111 minutter) sammenlignet med de som lyttet på FM (64 minutter). Dette tar vi som en bekreftelse på at publikum setter pris på digitalradio, selv om sikkert mange gjerne vi ha i både pose og sekk og bevare FM. Men det er dessverre ikke økonomisk forsvarlig å opprettholde begge nettene.

DAB-TEKNOLOGI: FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner.
Foto: Tore Meek / NTB scanpix
DAB-TEKNOLOGI: FM-nettet slukkes i 2017. Neste generasjon radio bruker DAB-teknologi, som denne fra produsenten Tivoli. Digitale signaler skal gi bedre lydkvalitet og rom for flere radiostasjoner. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer