MANGE ANGRER: 30 prosent av barn i alderen 9-16 år har sendt eller lagt ut tekst, bilder eller videoer på mobil eller internett som de angret på etterpå, forteller Medietilsynets rapport. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
MANGE ANGRER: 30 prosent av barn i alderen 9-16 år har sendt eller lagt ut tekst, bilder eller videoer på mobil eller internett som de angret på etterpå, forteller Medietilsynets rapport. Illustrasjonsfoto: NTB ScanpixVis mer

Ny medieundersøkelse: - Viser hvor egnet sosiale medier er til seksuelt misbruk og mobbing

Ekspert Willy-Tore Mørch om resultatene av Medietilsynets ferske undersøkelse om barn og medier.

(Dagbladet): - Vi har vært klar over dette, men nå får vi tallene som viser at seksuell trakassering og misbruk på internett og i sosiale medier blant barn og ungdom skjer hos en vesentlig andel. Det bekymrer, sier barnepsykolog Willy-Tore Mørch til Dagbladet.

Han refererer til Medietilsynets «Barn og medier 2016»-undersøkelse som ble offentliggjort fredag. Rapporten tar grundig for seg den digitale hverdagen til norske barn. Undersøkelsene finner du her.

LES OGSÅ: De med høy utdanning legger ut færre bilder av barna på sosiale medier

Deler og angrer Undersøkelsen baserer seg på tilbakemeldinger fra 2888 norske barn i alderen 9-16 år.

Følgende informasjon bekymrer, ifølge Mørch:

• Ni prosent av barn i alderen 13-16 år har i løpet av det siste året sendt nakenbilde(r) av seg selv.

• 26 prosent av jentene følte seg presset til dette.

• En av ti jenter og gutter sendte nakenbilde(r) til ukjent mottaker.

17 prosent av barn i alderen 9-16 år har sendt bilder eller videoer av andre på nett eller mobil uten at de har sagt ja til det.

• 30 prosent av barn i alderen 9-16 år har sendt eller lagt ut tekst, bilder eller videoer på mobil eller internett som de angret på etterpå.

• En av fire barn i alderen 9-16 år har opplevd at noen har vært slemme med dem eller mobbet dem på internett, spill eller mobil. Sju prosent har opplevd dette på ukentlig eller månedlig basis.

- Vil beskytte - Dette er store tall, og de viser hvor egnet sosiale medier og internett er til misbruk av seksuell karakter og mobbing. Fra mitt ståsted blir det store potensialet for misbruk dokumentert og det slår meg at jeg ser en økning fra forrige undersøkelse, sier Mørch.

Professoren og barnepsykologen mener tallene beviser hvor viktig det er at foreldre går inn og får innsyn i barnas mobilbruk. Han henviser til parallellrapporten «Foreldre om barn og medier 2016», hvor foreldres kjennskap til barnas digitale hverdag undersøkes.

EKSPERT: Barnespykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer / Dagbladet
EKSPERT: Barnespykolog og professor ved Universitetet i Tromsø, Willy-Tore Mørch. Foto: Linus Meyer / Dagbladet Vis mer

- Foreldrene angir til en viss grad å ha oversikt over hva ungene går inn på, men ikke mange ok. Dette er noe alle bør gjøre. Ungene i undersøkelsen oppgir også at foreldrene gjør dette, men foreldreundersøkelsen viser noe annet, sier Mørch.

Bruker nettet positivt - Blant annet Datatilsynet hevder at barna har rett til privatliv, og at man ikke skal blande seg, men det er jeg sterkt imot. Mistenker man at ungene er inne på skadelige eller farlige nettsteder skal foreldrene bryte seg inn i den sfæren, hevder barnepsykologen.

Han legger til at de fleste barn og unge bruker internett positivt.

- De ser de gode mulighetene, og bruker mobilen som oppslagsverk og til å lære nye ting. Det er utmerket, men ut fra et beskyttelsesperspektiv er det viktig å belyse de negative sidene, forteller Mørch.

- Ungdom er svært kritiske Forsker ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, Halvdan Haugsbakken, er ekspert på ungdom og sosiale medier. Han tror en svært stor andel barn og ungdom er negative til å dele innhold de seinere kan angre på.

- Veldig mange ser på, og noen svært få deler. Jeg tror, basert på de studiene jeg har lest, at de fleste barn og unge er veldig selvsensurerende og kritiske, sier Haugsbakken.

Han gjorde i 2011 og 2012 undersøkelser til en doktorgradsavhandling om sosiale medier i den videregående skolen.

- De dataene jeg samlet inn viste at ungdom er veldig selektive på hva deler, men dette var før Snapchat og Instagram. Nå er det mindre tekst og mer bilder. På Facebook har man flere hundre venner som man deler innhold med, men i de nyere programmene kommuniserer man imidlertid med færre, og det tror jeg også endrer hvordan man forstår tillit, forteller han.

- At den nære tilliten brytes oftere har sammenheng med teknologi. Selvoppfattelsen av hvordan man blir misbrukt på sosiale med har endret seg, sier Haugsbakken.

NY UNDERSØKELSE: Medietilsynets «Barn & medier 2016»-rapport. Foto: Faksimile: Medietilsynet
NY UNDERSØKELSE: Medietilsynets «Barn & medier 2016»-rapport. Foto: Faksimile: Medietilsynet Vis mer