Ny modell for samarbeid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nye utfordringer krever nye virkemidler. Globalisering av de sikkerhetspolitiske utfordringene, kombinert med teknologisk drevet kostnadsvekst innebærer at det flernasjonale samarbeidet i tiden fremover vil få økt betydning. Dette gjelder spesielt for små og mellomstore stater hvor utviklingen går i retning av at flernasjonalt samarbeid er i ferd med å bli en forutsetning for å kunne opprettholde et forsvar i langsiktig økonomisk og operativ balanse.

En hovedutfordring i tiden fremover vil derfor bli å utvikle gjensidig forsterkende forsvarsstrukturerer. Det vil si å utvikle samarbeidsformer som både bidrar til å understøtte det internasjonale samfunnets (NATO/EU/FN) evne til å håndtere nye utfordringer, samtidig som det muliggjør en videreføring av nasjonal forsvarsevne som ellers ville gått tapt.

Omstillingen av det norske og det svenske forsvaret har gjennom flere år fulgt parallelle spor. Både Norge og Sverige ønsker et flersidig forsvar som på en effektiv måte kan møte dagens og morgendagens oppgaver både hjemme og ute. Dette er en ambisjon som det stadig blir vanskeligere å møte. Den militærtekniske utviklingen medfører økende krav og kostnader til det enkelte våpensystem og den enkelte enhet. Stykkprisen for neste generasjons systemer og enheter er dermed stadig økende.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer