ÆREKRENKELSER: Frisør Merete Hodne krever inntil 200.000 kroner i oppreisning fra hvert av medlemmene i Løgnaslaget som kalte henne «nazifrisør» i revysangen «en hårsår frisør fra Bryne». Stavanger tingrett har satt av tre dager til saken som starter i dag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
ÆREKRENKELSER: Frisør Merete Hodne krever inntil 200.000 kroner i oppreisning fra hvert av medlemmene i Løgnaslaget som kalte henne «nazifrisør» i revysangen «en hårsår frisør fra Bryne». Stavanger tingrett har satt av tre dager til saken som starter i dag. Foto: Carina Johansen / NTB scanpixVis mer

Merete Hodne saksøker Løgnaslaget:

Ny «Nazifrisør-rettssak»: -Det er ikke ærekrenkende, og kommer ikke til å bli det

Løgnaslagets advokat Brynjar Meling mener menn som danser med kjoler, og synger om en nazifrisør, ikke kan bli ærekrenkende.

(Dagbladet): - Hun krever oppreisning for tort og svie fordi hun er blitt beskyldt for å være nazifrisør i Løgnaslagets revy. Hun har aldri vært, og er ikke nazist, sier Per Danielsen, ved advokatfirmaet Danielsen og Co, som representerer Merete Hodne.

Hodne, som i januar i år ble dømt for å ha nektet en hijabkledd kvinne adgang til frisørsalongen sin på Bryne, reagerte sterkt på at revylaget Løgnaslaget tidligere i år kalte henne «nazifrisør» i revyen sin. Hodne har vært politisk aktiv i Stopp Islamiseringen av Norge og i Pegida.

Nå har Merete Hodne saksøkt Løgnaslaget for ærekrenkelser, og krever oppreisning fra medlemmene i revylaget. I dag starter saken i Stavanger Tingrett.

I mars behandlet Stavanger tingrett også Hodnes begjæring om midlertidig forføyning. Det vil si at hun krevde at revylaget sluttet å bruke ordet «nazifrisør» inntil en rettsavgjørelse forslå.

Stavanger tingrett kom fram til at Løgnaslaget kunne fortsette å bruke ordet i resten av forestillingene.

Til sammen ble det spilt over 50 forestillinger av revyen.

- Ikke noe å spøke med

Hodne krever et beløp i erstatning fastsatt etter rettens skjønn, inntil 200 000 kroner fra hver av Løgnaslagets medlemmer: Per Inge Torkildsen, Dag Schreiner, Rune Andersen, Bjørn Aslaksen og Pål Mangor Kvammen.

- Hun krever et rimelig beløp fastsatt etter rettens skjønn, sier advokat Danielsen, og legger til at saken som ble behandlet i tingretten i mars, ikke tok stilling til om man skulle tåle å bli kalt «nazifrisør» eller ikke.

- Da tok de ikke Tingretten stilling til annet enn om det var sterke nok grunner til å gripe inn i forestillingen, på et tidspunkt hvor nesten alle revyforestillingene var spilt. Tingretten tok ikke stilling til det store spørsmålet, om man må tåle å bli kalt nazifrisør, sier Danielsen.

- Nazistbeskyldninger er ikke noe å spøke med, og skaper assosiasjoner til Hitler-Tyskland og jødedrapene, sier han.

- Ikke ærekrenkende

Da komikerne og frisøren møttes i retten i mars, hadde saksøkte Per Inge Torkelsen og resten av Løgnaslaget på seg fangeluer. Tirsdag var hodeplaget byttet ut med T-skjorter som viser en gitar, der strengene foran lydhullet er tegnet som gitter i en fengselscelle med to hender som holder i «gitteret».

- Jeg ville tatt det som en ære å bli dømt. Det ville vekket internasjonal oppsikt, og vi ville blitt historiske, sier Rune Andersen til Stavanger Aftenblad på vei inn i rettssalen.

Løgnaslagets advokat, Brynjar Meling, ved advokatfirmaet Sjødin Meling og Co, er tydelig på at han ikke mener revylaget har ærekrenket Hodne på noen som helst måte.

- Her er det menn som er kledd ut i kjole, dansende og syngende på scenen, om en nazifrisør på Bryne. Med det slingringsmonn politiske ytringer skal ha, og i den konteksten dette er satt inn i, er det ikke ærekrenkende, og det kommer ikke til å bli ærekrenkende, sier Meling til Dagbladet, før rettssaken startet.

- Når du også tar med i beregningen hvordan Hodne selv omtaler menneskegrupper, hvem hun omgås og hvilke demonstrasjoner hun har deltatt i, og hva hennes meningsfeller har ytret høynes terskelen ytterligere for hva som vil være en ærekrenkelse i Hodnes tilfelle, legger han til.

- Skal ikke si hva jeg tenker om det

At Hodnes advokat, Per Danielsen, trekker fram assosiasjoner til jødeutryddelsen mener han må stå for Danielsens egen regning.

- Og for å unngå å bli saksøkt selv, skal jeg ikke si hva jeg tenker om det, sier Meling til Dagbladet.

- Da Stavanger tingrett behandlet saken som gikk i retten i mars, fikk Løgnaslaget medhold i at de kunne fortsette å bruke ordet «nazifrisør». Hvilke tanker har du om at det nå er en ny rettssak om samme sketsjen?

- Jeg kan ikke kommentere det uten å gå for langt inn i forhåndsprosedering, men jeg er ikke bekymret for sakens utfall, sier Meling.

Forestillingen «Løgnasevangeliet» ble sett av 25.000 publikummere. I revyen synger Løgnaslaget om «en hårsår frisør fra Bryne» der betegnelsen «nazifrisør» blir brukt flere ganger.