Ny norsk supergruppe

Move over, sentralbanksjef Gjedrem: The National Bank med Martin og Lars Horntveth i spissen skal rocke rentenivået i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har plukket fra øverste hylle. Men vi har aldri tenkt på det som ei supergruppe. Dette er for det meste folk vi har spilt regelmessig med i ti år, sier Martin Horntveth fra Jaga Jazzist til Dagbladet.

- Et band funker ikke hvis fem mann står og dribler på scenen. Real Madrid er jo full av stjerner, men de spiller sammen , konstaterer keyboardist og tidligere Jaga-medlem Morten Qvenild.

Samarbeidstrend

Supergruppene er kanskje en følge av framgangene i norsk musikk både kvalitets- og salgsmessig. Mens Black Diamond Brigade - Knut «Euroboy» Schreiner, Sigurd «Satyr» Wongraven, Torgny Amdam fra Amulet, Tarjei Strøm fra Ralph Myerz og Faith No More-bassisten Billy Gould - fikk en stor hit med Kiss-coveren «Black Diamond» tidligere i år, er det nå duket for et nytt CV-tungt samarbeidsprosjekt.

Eller nytt og nytt: The National Bank har vært i aksjon tidligere - uten navn. Martin og Lars Horntveth skrev et bestillingsverk for Festspillene i Vestfold i fjor sommer, som resulterte i to konserter med besetningen som heretter går under navnet The National Bank: Horntveth-brødrene på trommer og gitar, Thomas Dybdahl på vokal, BigBangs Nicolai Eilertsen på bass og Morten Qvenild på keyboards.

Supergruppa kommer med album 16. august, med smakebiten «Tolerate» på vei til radio i disse dager. Plata ble spilt inn i løpet av ei effektiv uke hos Jaga Jazzists faste produsent Jørgen Træen i Bergen før jul.

Bare vokalist

- Vi hadde lyst til å jobbe med vokalbasert musikk, i motsetning til det vi gjør i Jaga Jazzist. Dette var en god anledning til å spille med Morten og Nico igjen, og da vi begynte å jobbe med dette i begynnelsen av 2003, hadde Thomas den kuleste vokalen vi hadde hørt, forklarer Horntveth-brødrene, som i tradisjonelt arbeidsnarkomant tempo også skriver på nytt Jaga Jazzist-materiale for tida.

- Jeg sa ja relativt umiddelbart. Det var smigrende å få telefonen. Da var jeg midt i ferdigskrivingen av «Stray Dogs». Det var deilig å kunne være hundre prosent vokalist , slippe å tenke på tekst og musikk, sier Thomas Dybdahl, som kom til dekket bord også tekstmessig: Martin Hagfors, hardtarbeidende artist med Home Groan og HGH og tekstforfatter for blant andre Askil Holm, står Jaga-guttene nært for ordene.

Hvordan låter så lyden av valutapolitikk og styringsrente?

- De som så konsertene i fjor sommer, vil kjenne igjen det meste. Men det er blitt mye mer livepreget. Det er pop med store arrangementer. Stort uten å være pompøst eller svulstig, men bredt og orkestrert og utadvendt musikk, forklarer Martin Horntveth.

The National Bank feirer albumutgivelsen med konsert på Øyafestivalen fredag 13. august. Deretter legger gruppa ut på norgesturné.

NASJONALBANKSTYRET: 16. august kommer plata til The National Bank. Fra venstre Thomas Dybdahl, Martin Horntveth, Morten Qvenild, Lars Horntveth og Nikolai Eilertsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer