Ny NRK-lisens: Går inn for en avgift per person uavhengig av om du har TV eller ikke

- Vi tror det er best å knytte dette opp mot personer, sier Svein Harberg (H). 

AVGIFT: Familie- og Kulturkomiteen la fram NRK-meldingen tirsdag, hvor de går inn for at den nye NRK-lisensen skal betales av alle over en viss alder, og som har inntekt. FOTO: NTB Scanpix
AVGIFT: Familie- og Kulturkomiteen la fram NRK-meldingen tirsdag, hvor de går inn for at den nye NRK-lisensen skal betales av alle over en viss alder, og som har inntekt. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Flertallet har kommet fram til at en foretrukket modell er at alle over en viss alder og som har inntekt, skal være med på dette NRK-bidraget, sier Svein Harberg (H), leder av Familie- og Kulturkomitteen på Stortinget, til Dagbladet.

I dag la Familie- og Kulturkomiteen fram NRK-meldingen, som tar for seg hvordan NRK skal finansieres i framtida. Forslaget flertallet har gått inn for innebærer at man skal betale for NRK uavhengig av om man har TV eller ikke, skriver NRK.

Til Dagbladet sier Harberg at siden mange ser på NRK på mobilen sin, eller på PC-en, er det gammeldags å knytte den nye finansieringen av NRK opp mot TV.

Komiteen, som består av politikere fra Høyre, Frp, Arbeiderpartiet og Krf, har hatt samtaler om ny lisensmodell med alle partiene på Stortinget. Alle partier unntatt Arbeiderpartiet og Senterpartiet stiller seg bak forslaget.

Fem punkter

Familie- og Kulturkomiteen har også kommet fram til at en fremtidig modell må oppfylle fem krav. Den må sikre NRKs legitimitet og uavhengighet, i tillegg til forutsigbarhet for tilskuddsnivå, ivareta en sosial profil i større grad enn i dag, og sikre at NRK har full momsreduksjon som insentiv for å kjøpe tjenester og produksjoner eksternt.

Finansieringsmodellen skal også være robust og framtidsrettet og bestå i lang tid framover.

- Vi tror det er best å knytte dette opp mot personer, men den tekniske innretningen på det må regjeringen utrede videre med utgangspunkt i de fem punktene, sier Harberg.

Skrotet NRK-lisensen

Før jul la kulturminister Linda Hofstad Helleland frem stortingsmeldingen om fremtidig finansiering av NRK. Hun opplyste at NRK-lisensen skrotes, og byttes ut med en såkalt medieavgift.

Medieavgiften kan enten bli en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell, eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak.

Nå sier flertallet at de ønsker en avgift per person, som ikke er knyttet opp mot om man har TV eller ikke.

Arbeiderpartiet, som ikke stilte seg bak dette forslaget, skriver i en pressemelding at regjeringen har hatt god tid på seg til å finne en samlende løsning for fremtidig finansiering av NRK, men at regjeringen ikke har fått til dette.

- Arbeiderpartiet har til tross for avtalebruddet deltatt i forhandlinger med de øvrige partiene om framtidig finansering av NRK, med mål om enighet om en løsning. Frp og Høyre evnet heller ikke å rydde opp i saken på Stortinget, og regjeringen ga ikke Stortinget gode nok svar til at en løsning kunne være mulig. Sprikende signaler og standpunkter, særlig fra Frp og Høyre, gjorde at vi ikke kom i mål, sier Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, i en pressemelding.

I dag får NRK 5,5 milliarder i lisensinntekter. Målet er at medieavgiften skal være mer teknologinøytral.

Etter planen skal Stortinget behandle saken om ny finansiering av NRK 7. juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer