Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Forslag til ny medieavgift:

Ny NRK-lisens: - Uansvarlig å finansiere NRK over statsbudsjettet

Arild Grande (Ap) spør finansministeren om hun vil øke skatter eller redusere midler til andre formål, for å finne midler til å finansiere NRK. 

NRK-LISENS: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener forslaget om å finansiere NRK over statsbudsjettet er uansvarlig. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix
NRK-LISENS: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, mener forslaget om å finansiere NRK over statsbudsjettet er uansvarlig. Foto: Gonzales Photo / NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Arild Grande, mediepolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, mener det er helt uansvarlig at regjeringen ønsker å vurdere om NRK skal finansieres over statsbudsjettet.

- Den ideen må legges død umiddelbart, for det er en forferdelig dårlig idé, sier han.

STILLER SPØRSMÅL: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
STILLER SPØRSMÅL: Arild Grande, mediepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Før jul la kulturminister Linda Hofstad Helleland frem stortingsmeldingen om fremtidig finansiering av NRK. Hun opplyste at NRK-lisensen skrotes, og byttes ut med en såkalt medieavgift.

Medieavgiften kan enten bli en husstandsavgift, en øremerket skatt etter finsk modell, eller øremerket skatt per person der lav inntekt eller andre kriterier vil kunne gi fritak. I stortingsmeldingen står det også at når man har utredet hver av modellene, skal de vurderes opp mot en ordning med ordinær finansiering over statsbudsjettet.

Grande mener dette både er useriøst med tanke på NRKs uavhengighet, og når det kommer til hvordan man skal finne midler til NRK i statsbudsjettet.

Mandag sender han derfor et skriftlig spørsmål til finansministeren, og spør om dette skal løses gjennom å øke skatter eller redusere midler til andre formål.

- Kan bli kneblet

- Å finansiere NRK over statsbudsjettet er uansvarlig og useriøst av flere grunner. For det første truer det NRKs uavhengighet, og gjør at kanalen til enhver tid er avhengig av de styrende politiske strømningene. Det blir lett for politikere som ikke tåler en kritisk presse å kutte i bevilgningene, og det er fare for at kringkasteren blir kneblet, sier Grande til Dagbladet.

Han legger til at man ser en utvikling internasjonalt, hvor pressefriheten er under press i flere land, blant annet USA.

- Det er en farlig utvikling som vi som politikere må demme opp for. Vi må sikre uavhengigheten til kringkasteren, sier Grande.

Spørsmål til finansministeren

Han mener også at finansiering over statsbudsjettet må unngås av økonomiske grunner. I dag får NRK 5,5 milliarder i lisensinntekter.

- Denne uken fikk regjeringen beskjed av sentralbanksjefen om å stramme inn sin uansvarlige pengebruk. Da undrer jeg meg over hvordan finansministeren ser for seg at man skal løfte 5,5 milliarder til NRK inn i statsbudsjettet, sier han.

- Det ville i så fall gå utover andre formål, eller føre til en betydelig skatteøkning, legger han til.

- Hvilken modell mener du man bør falle ned på?

- For oss er det viktig at vi sikrer at fellesskapet fortsatt finansierer NRK. Da er både husstandslisens og den finske modellen oppe til diskusjon, sier han.

- Ikke bra for oss

Til Dagbladet fastholder Thor Gjermund Eriksen, kringkastingssjef i NRK, at de ikke ønsker seg finansiering over statsbudsjettet.

- Vi mener det er en prinsipielt veldig dårlig idé, for publikum skal oppfatte oss som redaksjonelt uavhengige. NRK har stor tillit og veldig godt omdømme i dag, og da er det ikke bra for oss eller politikerne om vi får en årlig diskusjon om nivået på finansieringen, sier Eriksen til Dagbladet.

Han legger til at flertallet ikke er imot å betale lisens. Dette viste også en undersøkelse Ipsos utførte på vegne av Dagbladet i januar. Da svarte 64 prosent at de ville beholdt NRKs kanaler, selv om kanalene var valgfrie, og man kunne slippe lisensen ved å velge dem bort.

Da saken var oppe til høring i Stortinget tidligere denne måneden ga både NRK, Mediebedriftenes Landsforening og Norsk Journalistlag klar beskjed om at de var imot statsbudsjett-finansiering.

- Mange har budsjettfinansiering

Bård Folke Fredriksen (H), statssekretær ved Kulturdepartementet, presiserer at mange land har valgt å finansiere allmennkringkastere over statsbudsjettet.

- Vi ser at land i Europa har valgt ulike måter å finansiere en allmennkringkaster på, så vi tenker at det er lurt å invitere Stortinget til å diskutere kriteriene, og vurdere de ulike modellene opp mot Statsbudsjettfinansiering, sier han.

Alternativet om budsjettfinansiering skal ikke utredes på samme måte som de andre modellene. Grunnen er at Kulturdepartementet mener dette ikke trenger utredning.

- Statsbudsjettfinansiering vet vi allerede hva er, vi vet teknisk sett hvordan det foregår. Men det må selvfølgelig også vurderes opp mot de ulike kriteriene som er satt for målet med å legge om finansieringen, sier Fredriksen.

MEDIEAVGIFT: Før jul la kulturminister Linda Hofstad Helleland fram stortingsmeldingen om ny finansiering av NRK. Hun opplyste at NRK-lisensen byttes ut med en såkalt medieavgift. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
MEDIEAVGIFT: Før jul la kulturminister Linda Hofstad Helleland fram stortingsmeldingen om ny finansiering av NRK. Hun opplyste at NRK-lisensen byttes ut med en såkalt medieavgift. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer

Han mener det er for tidlig å kommentere uspillet og spørsmålet fra Arild Grande, men er klar på at det er viktig å sikre NRKs uavhengighet.

Selv om Grandes spørsmål er sendt til finasministeren, opplyser Dorte Drange, seniorrådgiver i Finansdepartementet, at spørsmål kan bli oversendt til Kulturdepartementet.

- Noen ganger videresender vi spørsmål til en annen statsråd. Siden vi ikke har mottatt spørsmålet fra Grande kan jeg ikke si om det er vi eller Kulturdepartementet som vil svare på det, sier Drange.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling