Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Anmeldelse: «Allerud VGS» på NRK

Ny NRK-satsing: Lite latter

«Allerud VGS» er forutsigbar og lite original, men har potensial til å samle et større familiepublikum.

BUNNSJIKTET: Christian Skolmen, Herman Flesvig og Lisa Tønne er blant skuespillerne i «Allerud VGS». Serien handler om livet på en videregående skole som har havnet i bunnsjiktet. Video: NRK Vis mer

TV: NRKs nye familiekomedie er satt til den fiktive videregående skolen Allerud VGS et sted i Oslo.

Videregående skolers lærerværelse er et glimrende utgangspunkt for artige situasjoner, og det er rart at ikke flere komedier har lagt handlingen sin nettopp hit (med «Kongsvik Videregående» som et hederlig unntak).

På min videregående skole hadde vi blant annet læreren som gikk kledd i lederhosen, og brukte en Kiwi-handlekurv til å bære bøkene sine i.

«Allerud VGS»

3 1 6

Humor

Lørdag 11. januar kl. 21.10
Beskrivelse:

Ny humorserie på NRK, med skuespillere som Christian Skolmen, John Brungot, Selome Emnetu og Lisa Tønne på rollelista.

Kanal:

NRK1 og NRK TV

«Klein uten å bli for pinlig.»
Se alle anmeldelser

Vi hadde også læreren som pleide å rope opp fra feil klasseliste og ble sur da vi ikke svarte, og læreren med den lange hentesveisen som sto rett til værs når han ble litt vel ivrig i sin utgreiing av likninger med to ukjente.

En videregående skole er en arena vi alle kjenner, og hvor de merkeligste situasjoner oppstår i møtet mellom hormonelle tenåringer, kunnskapsrike originaler og nyliberale skoleadministratorer.

«Balle å gå på Alle»

Serieskaper Øyvind Thoen med bakgrunn fra NRK har blant annet vikingkomedien «Vikingane» på CV-en. Thoen har forstått potensialet i eksentriske lærere.

Seriens premiss er at Allerud VGS har falt fra toppskole til å bli en skole «hvor alle kommer inn». Elevenes slagord, «Balle å gå på Alle», faller ikke i god jord hos verken ledelse eller hos lærere.

Rektorens oppgave er å snu den leie tendensen. Han får snart hjelp av en ny og overkompetent avdelingsleder med rektorambisjoner.

«Allerud VGS» klarer således å få inn noen, men kunne nok fått inn langt flere velrettede spark mot en mer og mer nyliberal skolestyring hvor måltall ser ut til å gå på bekostning av læring.

Originaler på lærerværelset

Den velmenende, men ikke altfor dyktige rektoren Mikkel er spilt av Christian Skolmen, med akkurat så mye selvtillit og smålighet bare hvite middelmådige menn kan ha.

Skolmen spiller rektor Mikkel som en blanding av Michael Scott («The Office» US) og Leslie Knope («Parks and Recreation»).

Lærerværelsets andre originaler består videre av den særdeles proaktive og positive miljøarbeideren Viljar (John Brungot), den godt erfarne læreren Blix (Øystein Bache), den noe sosialt usikre læreren Benni som regel kledd i løse og fargerike lærergevanter (Marte Mørland), den sure læreren Bente med en overraskende forkjærlighet for «Seinfeld» (Anette Hoff) og den fysisk kompetente men mentalt enkle gymlæreren Alex (Herman Flesvig).

LÆRERE: John Brungot og Marte Mørland i «Allerud VGS». Foto: Julia Marie Naglestad / NRK
LÆRERE: John Brungot og Marte Mørland i «Allerud VGS». Foto: Julia Marie Naglestad / NRK Vis mer

Rollen som den straighte mannen, eller i dette tilfellet den straighte damen, tilfaller avdelingsleder Eva (Selome Emnetu), som har den utakknemlige oppgaven å reagere på all galskapen rundt seg.

I tillegg spiller Lisa Tønne en lite behjelpelig helsesøster med A+ i livserfaring.

Det er med andre ord et erfarent ensemble som bekler de sentrale rollene.

Ikke for pinlig

«Allerud VGS» er en ganske tradisjonelt oppbygget og skrevet arbeidsplasskomedie som søker et bredt publikum.

Humoren er klein uten å bli for pinlig og passe absurd uten å miste fotfestet, og den har er nok hjerte til at lærerne ikke blir altfor karikerte.

Slik sett passer den perfekt sammen med NRKs folkekjære komedie «Side om side», som familiens nye komedie i en prime time lørdagsspot.

Lite nybrottsarbeid

«Allerud VGS» har potensialet til å samle et større familiepublikum med sin lite støtende humor og brede appell.

Premissene for humoren i de tre første episodene er gjenkjennelige fra andre komedier. For eksempel har man sett variasjoner av karakteren som tror hen er morsom, en mann som oppfører seg smålig og barnslig, en potensiell Nigeria-scam og karakteren som er altfor engasjert i jobben, i andre komedier.

«Allerud VGS» gjør lite nybrottsarbeid.

Det hele, selv om det er kompetent nok gjort, virker nokså forutsigbart og lite originalt.

Trenger tid?

På den andre siden er komediesjangeren en av de vanskeligste å treffe blink med umiddelbart - klassikere som «Parks and Recreation» og «Seinfeld» var begge under middels gode i sine første sesonger.

Komedier trenger ofte tid til å la skuespillerne finne kjemien med hverandre og ikke minst la publikum bli kjent med karakterenes særegenheter.

Basert på de tre første episodene framstår «Allerud VGS» som en serie som fremdeles er noe ufokusert og bare er i ferd med å finne seg selv.

Den framkaller noe humring, men lite latter - potensialet til tross.