Ny NRK-sitcom fra «Nytt på nytt»-gjengen

Denne gang er Almaas, Skåber og Nærum byttet ut med vikinger.

VIKINGHUMOR: «Nytt på nytt»-forfatterne Jørgen Mehren (til venstre), Elisabeth Botterli, Peder Udnæs og Askild Hagen skriver på en ny familiesitcom som er lagt til vikingtida. Foto: Erling Hægeland/Dagbladet
VIKINGHUMOR: «Nytt på nytt»-forfatterne Jørgen Mehren (til venstre), Elisabeth Botterli, Peder Udnæs og Askild Hagen skriver på en ny familiesitcom som er lagt til vikingtida. Foto: Erling Hægeland/DagbladetVis mer

(Dagbladet): - Dette har vi drømt om å gjøre i ti år, så vi er veldig happy for at det endelig skjer, sier Elisabeth Botterli (40).

Hun har siden 1999 skrevet for det NRK selv omtaler som «gullrekkas vinner hver fredag», «Nytt på nytt», som fredag hadde hele 1 192 000 seere.

Sammen med ytterligere tre av forfatterne bak det populære satireprogrammet, Askild Hagen (47), Peder Udnæs (40) og Jørgen Mehren (40), skal hun skrive en ny familiesitcom for NRK.

- Det blir en norskprodusert sitcom, med norske skuespillere og med flere gjenkjennelige elementer for seerne, forklarer hun.

Får BBC-hjelp Ekteparet Botterli og Udnæs har tidligere skrevet for blant annet «Borettslaget», og har sammen med «Nytt på nytt»s Knut Nærum skrevet bøkene «Madonna-gåten» (2005) og «Løsningen på Madonna-gåten» (2006), som er humoristiske parodier på «Da Vinci-koden».

De fire forfatterne bak den kommende NRK-produksjonen har valgt å legge historien til vikingtida, der familien det dreier seg om møter samme type problemer og utfordringer som i dag, knyttet til blant annet tidspress, karriere, trening og kosthold. 

- Det skal være noe for hele familien, og med massevis av vitser, lover Botterli.

Foreløpig er «Nytt på nytt»-tekstredaktøren og hennes tre medforfattere i skriveprosessen, der de får drahjelp av BBC-folk med god kjennskap til sitcom-sjangeren.

Overraskende kombinasjon Den originale ideen om å lage sitcom i vikingsetting begynte slik:

- Vi ville gjøre serien så norsk som overhodet mulig, og tenkte «hva er det aller norskeste vi har? Bortsett fra Senterpartiet?». Svaret vi kom opp med er den historiske tilknytningen vi har til vikingtida. Her er det mye å spille på, og mange paralleller å dra, sier Botterli.

Prosjektleder i NRK, Sigmund Falch, ble noe overrasket over kombinasjonen vikinger og sitcom.

- Først og fremst var vi på jakt etter en velskrevet sitcom, og manusforfatterne har fått løse resten på sin måte. Vi ble overrasket over vikingsettingen, men likevel er det så friskt, moderne og relevant. Det gjør ingenting at det er vikinger inne i bildet når det er så gyldig i vår tid, sier Falch.

Hvem som skal utgjøre rollene er ennå ikke påtenkt. Med et aldri så lite glimt i øyet avslører Botterli at regissør er ingen ringere enn Martin Scorsese.

- Vi er veldig lykkelige for å snappe Martin Scorsese rett foran nesa på Jo Nesbø. Han synes vårt prosjekt er MYE morsommere, fleiper hun.

Planlagt premiere er i 2013, og serien, som har arbeidstittel «Vikingarna», skal sendes lørdag kveld etter lørdagsrevyen.

        

POPULÆR SATIRE: «Nytt på nytt»-gjengen, her ved Linn Skåber, Jon Almaas og Knut Nærum, har siden begynnelsen i 1999 blitt et av TV-Norges mest populære programmer. Fire av forfatterne bak suksessen er nå i gang med ny sitcom. Foto: NRK
POPULÆR SATIRE: «Nytt på nytt»-gjengen, her ved Linn Skåber, Jon Almaas og Knut Nærum, har siden begynnelsen i 1999 blitt et av TV-Norges mest populære programmer. Fire av forfatterne bak suksessen er nå i gang med ny sitcom. Foto: NRK Vis mer