Ny og frisk nabovakt

Thriller for ungdom.

FILM: Den enkleste veien til målet er gjerne å følge allerede opptråkkede stier. Samtidig skal man være forsiktig med å ta på seg skoene til personer med større føtter enn seg selv. Med «Disturbia» har D.J Caruso laget en moderne versjon av Alfred Hitchcocks «Rear Window». I «Rear Window» møter vi James Stewart som Jeff. Han har brukket beinet og må holde seg i leiligheten. Av ren kjedsomhet begynner han å studere naboene i blokka ved siden av. Det som i begynnelsen var en uskyldighet, utvikler seg etter hvert til en mani, og da noe mistenkelig skjer i en av leilighetene, oppstår kikkerens dilemma.

I forhold til Hitchcocks klassiker, er «Disturbia» oppspritet og ungdommelig. Samtidig setter den ikke spørsmålstegn ved selve kikkingen og de etiske dilemmaene dette medfører. Naboene blir aldri annet enn statister i «Disturbia», der regissøren hovedsakelig er opptatt med å lage lett komedie, før filmens spennende finale.

Vi møter Kale, spilt av det amerikanske stjerneskuddet Shia LaBeouf, som har havnet i husarrest med fotlenke. I ren kjedsomhet begynner han å observere naboene. Her ser han den supersexy, Gisele Bündchen-klonede nabojenta. Og ikke minst den underlige Mr. Turner, hvis bil likner mistenkelig på den som er etterlyst i en drapssak.

«Disturbia» gjør litt for thrillersjangeren hva «Scream» gjorde for horrorsjangeren. Samtidig blir aldri dette mer enn en litt enklere, atskillig mer tilgjengelig «Rear Window»-kopi.