JUBLER: Martin Kolberg jublet i går for å bidra til ny språkdrakt for Grunnloven. Men til hvilken pris? Foto: Jacques Hvistendahl/dagbladet
JUBLER: Martin Kolberg jublet i går for å bidra til ny språkdrakt for Grunnloven. Men til hvilken pris? Foto: Jacques Hvistendahl/dagbladetVis mer

Ny paragraf i grunnloven kan true rett til abort

Norsk kvinnesaksforening krever garantier.

Debattinnlegg

Norsk kvinnesaksforening har sendt denne uttalelsen til Stortinget og Arbeiderpartiets stortingsgruppe.

Grunnloven i nye språkdrakter — hvem betaler prisen?

Arbeiderpartiets Martin Kolberg forteller oss jublende at Stortinget nå har vedtatt at Grunnloven nå kommer i nye språkdrakter. Bakgrunnen for dette er en avtale som Arbeiderpartiet og Senterpartiet har inngått med Kristelig Folkeparti som har solgt sin støtte til språkrevisjonen mot at disse partiene støtter inkludering i Grunnloven av fire nye paragrafer, blant annet § 93 om rett til liv og forbud mot dødsstraff.

Norsk Kvinnesaksforening krever at Arbeiderpartiet snarest redegjør for formuleringen av ny § 93 i Grunnloven og at Arbeiderpartiet gir garanti for at bestemmelsen ikke åpner for at abortlovens bestemmelser om selvbestemt abort ikke i fremtiden kan angripes som grunnlovsstridige. Er det valgt en formulering av paragrafen som åpner for usikkerhet på dette punkt, vil den nye Grunnloven fremstå som svært kvinnefiendtlig og i likhet med Eidsvoll-grunnloven være vedtatt uten hensyn til halvparten av befolkningens interesser.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.