Ny plass, nye folk, samme mål

Et raskt glimt på tv-skjermen viser tusenvis av demonstanter i Kairo som krever presidentens avgang. Men denne gangen er det ikke Tahrir-plassen det dreier seg om, men Rabba-krysset i bydelen Nasr en mils vei unna.

I TUSENTALL: Egyptere demonstrerer i tusentall i Rabba-området i Kairo. Foto: KHALED ELFIQI / EPA / NTB SCANPIX
I TUSENTALL: Egyptere demonstrerer i tusentall i Rabba-området i Kairo. Foto: KHALED ELFIQI / EPA / NTB SCANPIXVis mer
Kommentar

MYE HAR forandret seg i løpet av et par døgn. Tidligere var hovedfokuset på Tahrir-plassen, der titusener krevde president Mohamed Mursis avgang. Nå er Mursi sparket, og den nå så historiske plassen er blitt et sted for fest og feiring.

Det er i Rabba-krysset, som ligger ved siden av Rabba al Adawiya-moskeen og områdene rundt, det skjer nå. Her er også tusenvis av mennesker, men de feirer ikke, de er sinte. Her er Morsis tilhengere og ikke motstandere. Men de har samme mål; å bli kvitt en president. Nå dreier det seg om den nyvalgte Adil Mansour som bare noen dager tidligere hadde tatt over som leder av  grunnlovsdomstolen — mot president Mursis vilje.

DET ER HER
mesteparten av journalistene nå holder til, for å skildre den ampre stemningen og i påvente av at noe skal skje. Spesielt er denne dagen viktig siden det er fredagsbønn.

Som på Tahrir-plassen flyr også militære helikoptre over Rabba-krysset, men ikke for å støtte demonstrantene, men for å advare dem: «Ikke lag bråk, da slår vi til.» Tv-stasjonen Al Jazeera hadde i formiddag også sett minst 26 panserkjøretøyer oppholde seg i området.

Hittil har massene i Al-Nasr-bydelen holdt seg i ro, men enkelte holder flammende taler om å ta revolusjonen tilbake og starte hellig krig. Foreløpig har Det muslimske brorskap og dets politiske fløy, Frihets- og rettferdighetspartiet bedt sine tilhengere om å unngå bråk. Men de vet at det finns militante blant dem som ikke vil gå av veien for å bruke vold hvis det oppstår en spent situasjon.

OG AT RADIKALE islamister er villige til å slåss mot de militære så vi i Sinai i dag morges da flyplassen i El-Arish ble og en politistasjon ble angrepet med raketter. Væpede grupper prøvde også å ta over fem militære kontrollposter. Det er lite trolig at dette er medlemmer av Det muslimske brorskap. Sannsynligheten taler for at det dreier seg om radikale og militante islamistgrupper som har lenge har hatt tilflukt i Sinai-ørkenen og som tidligere også har stått for angrep mot de militrære.

Hva som vil skje ved Rabba-krysset vil de neste timer vise. Som en egyptisk bekjent av meg sier:

-Nå gjelder det at folk bruker hodet.

Men det er ikke bare Morsi-tilhengerne som må vise tilbakeholdenhet. Soldatene i området har også et stort ansvar. De har tidligere sagt at de bare skal beskytte Morsi-tilhengerne, men mange tviler på det utsagnet, i hvert fall hvis soldatene blir provosert. Om så skjer, er det viktig at de bruker silkehansker og ikke storslegga. Da kan blodsutgytelsene være i gang.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.