Ny president-valgkamp i USA

USA velger ny president igjen. På TV.

(Dagbladet.no:) En presidents tid er snart over, men TV-serien Presidenten skal fortsette. Serieskaperne har ikke ennå ikke bestemt seg for hvem som skal innta det ovale kontor i det Hvite Hus etter Martin Sheen. Valget står mellom to anerkjente skuepillere:

Følger du Presidenten, og ikke vil vite noe om hvem som blir den neste kandidaten, bør du slutte å lese nå for å bevare spenningen!

I serien har president Josiah Bartlet (Martin Sheen) sittet i sju år. Det er valgkampår i serien, og flere presidentkandidater kjemper om å ta over etter Sheen som den nye TV-presidenten.For filmskaperne og NBC er bestemt på å føre serien videre med en ny president etter at Sheen har fullført sine åtte år.

Kandidatene

Jimmy Smits, kjent fra LA Law og NYPD Blue, spiller den demokratiske presidentkandidanten Matthew Santos.

Alan Alda, kjent fra M.A.S.H. og sist Oscar-nominert for beste birolle i The Aviator, spiller den republikanske kandidaten og senatoren Arnold Vinick.

Bush motstykke

Serien er i USA inne i den sjette sesongen, der Smits og Alda er midt inne i presidentvalgkampen. Smits spiller en forholdsvis ung demonkratisk guvernør fra Texas. Rollefiguren kommer fra en fattig bakgrunn, er sterkt idealistisk og ønsker å kjempe for sakene framfor å delta i det politiske spillet.

STABEN:Skuepillerne fra den første sesongen: Richard Schiff, Allison Janney, Dule Hill, John Spencer, Martin Sheen, Rob Lowe (ikke lenger med), Janel Moloney and Brad Whitford. Foto: REUTERS
STABEN:Skuepillerne fra den første sesongen: Richard Schiff, Allison Janney, Dule Hill, John Spencer, Martin Sheen, Rob Lowe (ikke lenger med), Janel Moloney and Brad Whitford. Foto: REUTERS Vis mer

Alda spiller en moderat republikansk guvernør med liberale ståsteder i verdispørsmål og en reflektert holdning. Vinick er som republikansk politiker det rake motstykket til den virkelige presidenten, George W. Bush.

Presidenten mistet noe av seeroppslutningen i sesong fire og fem. Seerne oppfattet politikerne i det fiktive Hvite hus som for liberale og for lite i takt med de konservative strømningene i USA.

Derfor er ikke produsent John Wells fremmed for å putte en republikansk president i det ovale kontor fra neste sesong.

- Jeg aner ikke om en demokrat eller en republikaner blir den neste presidenten i Presidenten. Det vil bli avgjort av hvilken av de to rollefigurene som er mest tiltalende for seerne. Det er en feiltagelse at det bare er demokrater som er enige med president Bartlets politikk som ser serien. Vi har et stort republikansk publikum som elsker å se på og kaste ting på skjermen, sier Wells til Reuters.

Meningsmåling

Og selvfølgelig, som i enhver presidentvalgkamp, er det meningsmålinger. Meningsmålerne Zogby international har spurt 5500 Presidenten-seere om hvem de vil ha som president i neste sesong.

Demokraten Santos alias Jimmy Smits leder klart, med 44 prosent, over republikaneren Vinick alias Alan Alda, som bare har 28 prosent. Undersøkelsen, som er gjennomført på samme måte som ved en ekte valgkamp, viser at Smits har bred støtte blant seerne, uavhengig av politisk preferanse, kjønn, alder, religion. Spesielt er Jimmy Smits populær blant kvinnene.

Sjefen for Zogby, John Zogby, kommenterer meningsmålingen på sin hjemmeside:

- Det amerikanske folk skal ikke til stemmelokalene på en stund, men fans av det politiske spillet vil sitte klistetret til skjermen denne høsten. Hvis Vinick ikke kan sikre seg et velgerbase og bli mer populær blant kvinner, kan man forvente at Santos vinner. Vi kan forvente at Vinick vil henvende seg til kvinner ettersom valgkampsesongen fortsetter, sier Zogby.

Kommer på NRK

Johns Wells har i intervjuer avslørt litt om sine planer.

- Vi jobber nå med de siste episodene av denne sesongen. Det demokratiske landsmøtet vil være i episode 21 og det republikanske i uke 22, den siste episoden. Det fleste mener at Jimmy Smits må vinne for at vi skal kunne beholde alle de andre karakterene i serien, som alle spiller rollefigurer som er demokrater. Det behøver ikke nødvendigvis bli slik, sier Wells.

Han mener at det kan bli spennende å følge noen av karakterene videre i livet i politikken utenfor vestfløyen, og at de nye skuespillerne som er hyret inn som Alan Aldas medhjelpere er spennende nok til å bære serien selv. Dersom Alda blir president, vel og merke.

Martin Sheen vil bli med videre i serien, men bare i en begrenset periode. Vi vil få følge ham i livet som ekspresident i noen episoder.

Produsentene har bestemt seg for ikke å holde en nasjonal avstemning om hvem som skal bli den nye presidenten. Det er John Wells som til syvende og sist bestemmer.

Sendes på NRK

På tross av at seermassen har minsket, er The West Wing fremdeles på sendeplanene. Serien sees av 12 millioner seere i USA hver onsdag, men dette er det rikeste segmentet av TV-seere som noe program har. Derfor er sponsorene veldig glade i Presidenten.

NRK vil sende den sjette sesongen av Presidenten, men vet ikke når den blir satt opp.

Dersom du ikke orker å vente til NRK sender serien, kan du lese referat av hver episode på Television without Pity.

The West Wing Continuity Guide har masse informasjon og avsløringer av hva som skjer i serien.

SNART EKS:</B> Matrin Sheen skal snart spille eks-president i "Presidenten".
PRISBELØNNET:Allison Janney spiller stabssjef C.J. Cregg i det Hvite hus.
PRESIDENTKANDIDAT: Jimmy Smits kan bli den nye presidenten.
PRESIDENTKANDIDAT:Alan Alda kan bli den nye presidenten.