Bernt Jakob Oksnes

Ny prestisjepris til Dagbladet-journalist

Bernt Jakob Oksnes fikk mandag nok en prestisjepris. Vant over giganter som CNN, BBC, Der Spiegel og National Geographic.

VANT PRIS: John Rasmussen, Siri Gedde Dahl og Bernt Jakob Oksnes ble hedret i fjor med Den store journalistprisen for «Glidens pris». Mandag fikk Bent Jakob Oksnes nok en pris for «Mamma skal dø», saken som utløste hele serien om fluor i skismøring. Video: Dagbladet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Dette er enormt! Jeg er veldig stolt og rørt, og glad på både mine og Dagbladets vegne, sier Bernt Jakob Oksnes.

Mandag kveld, ble han igjen hedret med pris for sitt journalistiske arbeid. Denne gangen for Magasinet-reportasjen «Mamma skal dø».

I skarp konkurranse med de største mediehusene i verden, gikk Bernt Jakob Oksnes helt til topps i AIPS Awards, som også omtales som VM i sportsjournalistikk. Han fikk første plass i kategorien Writing Best Colour Piece som er all sportsjournalistikk i skriftlig form.

- Det er veldig stas å få denne prisen. Jeg vil dedikere denne prisen til familien til Torill. Uten dem hadde vi aldri kommet så langt, sier Oksnes.

Prisvinnende journalistikk

Saken om trebarnsmoren og skitreneren Toril Stokkebø som brått ble alvorlig syk med kreft og døde av en sjelden form for nyrekreft i 2017, ble starten på den prisvinnende artikkelserien «Glidens pris».

Det startet høsten 2019 med den tragiske historien «Mamma skal dø».

Gjennom en rekke artikler publisert høsten 2019 dokumenterte Dagbladets gravegruppe sammenhengen mellom fluorsmøring og utvikling av alvorlig sykdom, både hos profesjonelle og amatør-smørere. For arbeidet fikk Oksnes og kollegaene Den store journalistprisen.

- Det er leit at jeg aldri har fått møte denne flotte damen som har hatt så mye å si for så mange. Uten henne, og hennes rause familie som har latt oss dele denne historien, hadde vi neppe kommet så langt med flourdebatten i Norge og i resten av langrennsverdenen, sier Oksnes.

Flourforbud

Avsløringene rundt bruk av fluor for å oppnå stadig bedre resultater i skisporet, førte til slutt til at FIS nedla forbud mot bruk av fluor i alle skirenn.

- Torill og familiens enormt personlig drama, om en skimamma som fikk aggressiv kreft, ga en menneskelig appell til den komplekse og tekniske tematikken som flour i skismøring er, sier Oksnes.

- Hvordan kom du over saken?

- Torill skrev et anonymt innlegg på langrenn.com da hun var blitt syk. Der skrev hun blant annet om legens teori - han mente at det var fluoren hun var blitt utsatt for gjennom skismøringen, som hadde gjort henne syk.

- Største prisen

Etter at Stokkebø døde, ble det kjent at det var hun som hadde skrevet det anonyme advarselen mot fluor i smøring.

- Jeg er enormt takknemlig for at familien delte historien med meg, om hennes liv i idretten, som ble en brutal og naken historie om veien til hennes død.

FORFATTER: Dagbladets journalist Bernt Jakob Oksnes har vunnet en rekke priser for sin journalistikk. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet
FORFATTER: Dagbladets journalist Bernt Jakob Oksnes har vunnet en rekke priser for sin journalistikk. Foto: Siv Johanne Seglem / Dagbladet Vis mer

Bernt Jakob Oksnes har vunnet den store journalistprisen to ganger, for «Glidens pris», og for prosjektet «Den usynlige i 2010. Han danket ut The Guardian og BBC med «Gutten i plastposen» da han vant publikumsprisen i kategorien «Best Writing - Editorial» (best skrevne redaksjonelle verk) i den internasjonale konkurransen Lovie Awards i 2017.

- AIPS-prisen jeg fikk i kveld, er kanskje den største prisen jeg har vunnet, tatt alle de skarpe deltakerne i betraktning, sier han.

Blant de mange store mediehusene artikkelen hans konkurrerte mot, vant blant annet CNN, BBC, National Geographic Daily Telegraph, i tillegg til flere av de største mediehusene i verden.

- Derfor er dette veldig, veldig stas. 8000 dollar, det er ikke så verst det på en mandag. Jeg får rive i en god kveld på resten av gjengen, som ble med meg å jobbe videre med denne viktige saken, sier Oksnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer