Ny pris til Finn Graff

Dagbladets Finn Graff vant prisen for Årets avistegning i går kveld.

Den kjente Dagblad-profilen vant med en tegning av helseminister Dagfinn Høybråten framstilt som Jesus idet han jager pengevekslerne - besudlerne - ut av tempelet.

Graff er en mann av få ord. Han nøyde seg med et «tusen takk» etter å ha blitt gratulert av juryleder Cathrine Sandnes under prisutdelingen, som foregikk under årsmøtet i Norsk Journalistlag i Sandefjord seint i går kveld.

Høybråten-Jesus

Overfor Dagbladet utdyper Graff hva han ser i vinnermotivet av Høybråten:-  Jeg sammenlikner ham med en Jesus som vil rydde opp i alt som er gærent. Jesus ble forbannet fordi ble templene ble brukt som regulære basarer. Dette ville han renske opp i - og min tegning kan dermed stå som en litt ironisk analogi.

Den 66 år gamle avistegneren har gledet Dagbladets lesere i 17 sammenhengende år, og har ingen planer om å gi seg:

-  Kommer an på hodet

-  Jeg vet ikke hvor lenge jeg skal fortsette å tegne. Det kommer litt an på Dagbladet - og litt an på hvor lenge det fortsatt er omløp i hodet mitt.Graff har vunnet Årets avistegning én gang tidligere. I forfjor vant han Tegnerforbundets ærespris.  I fjor vant han Klassikerprisen, som deles ut av organisasjonen Grafill.  I forrige uke vant Graff også Oslo bys kunstnerpris 2004.

-  Jeg vil ikke trekke fram noen. Alle innebærer store anerkjennelser, sier Graff til Dagbladet.

-  Selvstendig kommentar

Juryleder Cathrine Sandnes sa dette om vinnertegningen:-  Den viser flere av Finn Graffs egenskaper på én gang. Han er aktuell, har humor, brodd og ironi. Og han har evnen til å være både indignert og inspirert samtidig. Dette er en tegning som ikke trenger tekst. Den er en selvstendig kommentar i samfunnsdebatten.

Årets avistegning deles ut annethvert år av Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening og Mediebedriftenes Landsforening. Prisen er på 30 000 kroner. I tillegg til Sandnes har juryen bestått av maleren Håkon Bleken, avisredigerer Ingrid Meisingset og VG-kommentator Anders Giæver.

HEDRET IGJEN: Dagbladets tegner Finn Graff nøyde seg med å si «tusen takk» da han ble tildelt heder for sin Dagfinn Høybråten-tegning i går.