Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny rapport: Halvparten av nordmenn støtter ikke religionshån

Kristenredaktør Vebjørn Selbekk er skuffa.

(Dagbladet): Halvparten av Norges befolkning støtter ikke opp om ytringer som håner religion. Det viser en ny undersøkelse fra Institutt for samfunnsforskning, utført på oppdrag fra Fritt Ord.

13 prosent av de spurte sier seg «helt enig» i at det skal være tillatt å håne andres tro. 

Redaktør Vebjørn Selbekk - som ble truet på livet i 2006 etter å ha trykket Muhammed-karikaturer i den kristne dagsavisa Magazinet - er skuffet over tallene. Han hadde håpet flere ville støtte krenkelser. 

- I fjor vinter skulle vi jo alle være Charlie og støtte ytringsfriheten. Jeg er nok litt skuffa nå, sier Selbekk og minner om «Je suis Charlie»-bølgen på sosiale medier. 

Mer åpen for kritikk Selbekk har tidligere sagt at den danske ytringsfriheten er under press som følge av terroren i København. 

Samtidig mener 4 av 10 at det skal være lov å bedrive religionskritikk, som rapporten betegner som mildere enn hån, og 2 av 3 mener ytringsfriheten er viktigere enn folks følelser, ifølge samme rapport.

Offentliggjøring av rapporten kommer i kjølvannet av 1-års markeringa for angrepet på satirebladet Charlie Hebdo. Rapporten avdekker også et skarpt skille mellom religiøse krenkelser og rasistiske ytringer: 28 prosent av de spurte er helt enig eller delvis enig i at rasistiske ytringer i offentligheten er greit, så lenge det ikke oppfordres til vold. 

- Ytringsfriheten er selve fundamentet for et fritt, åpent og demokratisk samfunn, åpner Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås presentasjonen av rapporten.

Frykter frykt I boka «Truet av islamister» kritiserer Selbekk myndighetenes håndtering av den første karikaturstriden i 2006. Selbekk sier han er redd angrepene på ytringsfriheten som Europa har sett det siste året gjør folk redde for å stå på barrikadene for retten til å ytre seg kritisk til religion.

- Jeg er redd mange husker det som skjedde i Paris og København i år og paradoksalt nok ikke våger å stå på kravene for ytringsfriheten. Det går nok sakte framover, men dette viser at vi fortsatt har et stykke å gå, sier Selbekk.

Selbekk fikk i fjor høst sammen med danske Flemming Rose Fritt Ords ærespris for sin «prinsippfaste forsvar for ytringsfriheten gjennom ti år med karikaturstrid».

I rapporten påpekes det at det er et klart mindretall som svarer at media ikke bør publisere karikaturtegninger som kan oppleves krenkende. Likevel er det en betydelig andel av både journalister og befolkningen generelt, som mener at media bør være restriktive med å publisere karikaturtegninger som kan oppleves som krenkende.

Samtidig ser det ut til å være større aksept for publisering av karikaturer som virker krenkende for kristne, enn for muslimer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media