Ny rapport slakter Quart

Quart-festivalen slaktes i en fersk rapport. De rike onklene blir kastet ut av festivalen. Det er dermed trolig klart for et durabelig rettsoppgjør verdt flere millioner kroner.

Et granskingsutvalg, som ble satt ned etter Dagbladets avsløringer om økonomisk rot i sommer, mener festivalen kan ha brutt både straffeloven og stiftelsesloven.

Konklusjonen til utvalget er at Quart-stiftelsen har rett til å si opp avtalene som er gjort med Quart-investorene Trygve Eftestøl og Arild Buli.

Det er lite trolig at stiftelsen Cultiva og Kristiansand kommune vil gi festivalen seks millioner kroner før forretningsmennene er fjernet. Quart-investorene svarer med å saksøke festivalen.

Glad for sannheten

I utvalgets rapport, som ble offentliggjort i går kveld, får festivalen sterk kritikk på en rekke punkter. Investorene Eftestøl og Buli, som eier de kommersielle Quart-selskapene, får hardest medfart.

Utvalget mener at Quart-stiftelsen, som driver musikkdelen av festivalen, kan si opp avtalene med forretningsmennene.

Styreleder John Ivar Mejlænder-Larsen er nå glad for at sannheten kommer på bordet.

- Quart-styret kommer nå til å følge de anbefalingene som kommisjonen har kommet med i sin rapport. Avtalen mellom stiftelsen og selskapene til Eftestøl og Buli er hevet, sier Mejlænder-Larsen.

Han legger ikke skjul på at det er Dagbladets artikler som ligger til grunn for rapporten, men at de måtte ha en uavhengig rapport for å gjwennomføre de nødvendige tiltak.

Må rydde opp

Quart-festivalen fikk redusert støtte fra Norsk kulturråd, men har fått lovnader om tilskudd (2,5 mill. i tilskudd og 2,5 mill. i lån) fra stiftelsen Cultiva.

- Vi har ikke overført noen penger til Quart-festivalen. Det kommer ikke til å skje før alt er i sin skjønneste orden, sier styreleder i Cultiva og tidligere kulturminister Ellen Horn til Dagbladet.

Styremedlem i Cultiva og leder av kulturstyret i Kristiansand kommune, Torbjørn Urfjell, sier at Quart-festivalen må sikre seg større uavhengighet.

- Det er stilt klare krav om at festivalen må bli uavhengig, sier Urfjell, som opplyser at Kristiansand kommune nå skal diskutere saken.

Styreleder Mejlænder-Larsen hevder imidlertid at de har fått signaler fra Cultiva og kommunen om at det ikke er fare for at festivalen blir slått konkurs.

- Janteloven i praksis

Quart-investor Arild Buli raser mot granskingsutvalgets rapport.

- Rapporten er gjort på oppdrag av Quart-stiftelsen og kan derfor ikke kalles uavhengig. Vi mener at denne rapporten ikke på noe grunnlag er holdbar juridisk. På bakgrunn av det som kommer fram i rapporten, vil vi nå gå til erstatningssøksmål mot Quart-stiftelsen. Vi mener avtalen mellom våre selskap og stiftelsen er gyldig, understreker Buli.

Quart-investorens advokat slår fast i sin kommentar at det ikke er holdbar juss å si at avtaleverket er brudd på stiftelsesloven eller straffeloven.

- Vi, som de såkalte «rike onklene», vil som alle andre parter det beste for festivalen. Hele denne prosessen er janteloven i praksis. Vi blir kastet ut av aktører som ved flere anledninger tidligere ikke har villet støtte festivalen, sier Buli.

- Vil dere trekke dere ut?

- Helt fram til i dag har vi hatt en dialog om andre løsninger, men nå blir det erklært brudd. Hvis det er slik festivalen vil ha det, så må de også ta konsekvensene. Det betyr rettsforfølgelse, svarer Buli.