Ny revolverpresident i gammel krimklubb

I morgen blir Anne Holt valgt til ny president i Rivertonklubben, etter Nils Nordberg. Hvordan oppsto egentlig krimforfatternes klubb, og hva har den betydd for norsk krim?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Disse har fått Rivertonprisen:

Skumle saker. Mørke gjerninger. Vi befinner oss på Slemdal. Det er seint på kvelden 11. desember 1973, fandens gebursdag. Villaen du skal til, er mørklagt, hagen stor og skyggefull. Frosten knirker under føttene dine der du lister deg fram, og brått ser du noe som dingler fra et tre, opplyst av en lyskaster. Noe tungt og mørkt. En skikkelse, iført smoking, lakksko, hvitt skjerf og flosshatt. Et lik??!!! Det knirker i ei kjellerdør, og en uhyggelig stemme raller gjennom natta:

- Lovens arm er lang. Lovens arm er lang...

Skuespill

På denne måten inviterte Gerd Nyquist til medlemsmøte i Rivertonklubben ett år etter stiftelsen. Datoen, den såkalte fandens gebursdag, var identisk med forfallsdagene for banklån; «en dato omgitt av drama og skjebne og fare for tvangsauksjon og andre motiver for forbrytelse», som det het i et tidlig møtereferat.

Etter synet av det spektakulære liket i hagen ble gjestene ledet ned en kjellerlem og gjennom ei dør med skrikende hengsler før de nærmest snublet i ei avhogd hånd og ei henslengt, blodig øks. Vel innendørs ble man tatt imot av et par langstrakte skikkelser med svart hatt og kappe. Gjennom rommet svevde ellers en hvitkledd kvinneskikkelse tilsynelatende fritt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer