Ny roman fra Lønn

I september kommer den prisbelønte forfatteren Øystein Lønns nye roman «Ifølge Sofia».

Andre aktuelle forfattere på årets høstliste fra Gyldendal er Tor Åge Bringsværd, Hans Herbjørnsrud og Nikolaj Frobenius.

Thorvald Stoltenberg har skrevet sine memoarer, og den åpenhjertige boka «Det handler om mennesker» kommer i oktober.

Øystein Lønns «Ifølge Sofia» handler om tre menn, joggeren og journalisten Bird, jazzpianisten Leon og sjefredaktør Simen, som alle har et forhold til den noe mystiske Sofia. Inspirert av jazzens stilart er boka lekende, improvisatorisk og underfundig, med mørke og såre undertoner.

Science fiction

I august kommer Tor Åge Bringsværds nye roman «Pudder? Pudder! Eller: Sleeping Beauty in the Valley of the Wild, Wild Pigs». Bringsværd har her vendt tilbake til sciencefiction-sjangeren. Handlingen er lagt til Oslo 250 år fram i tid og ifølge handlingsrisseren P er menneskene egentlig en flokk griser som har rømt fra en binge på klode BX 314, men som nå har havnet her på jorda.

«Vi vet så mye» er tittelen på Hans Herbjørnsruds novellesamling, som utkommer i september. Kreativitet og skapelse er temaer, og forlaget omtaler novellesamlingen slik: «Herbjørnsruds innsikt i menneske- og kunstnersinnets irrganger kan kanskje sammenfattes i følgende sitat fra boken: {lsquo}Vi vet så mye. Vi forstår så lite.'»

Nikolaj Frobenius kommer med sin femte roman i høst. «Andre steder» handler om Christopher, som 22 år gammel reiser til København med foreldrene sine. Mens de venter på et tog, forsvinner faren og vender aldri tilbake. Frobenius er redaktør av tidsskriftet Vinduet.

Det samme gjelder John Erik Riley, som kommer med novellesamlingen «Mølleland». Alle novellene henter sin handling fra krigen i Bosnia, men handler likevel ikke så mye om krigen i seg selv.

Debutanter

Elin Brodin og Henning Hagerup har sammen skrevet en spøkelsesroman, «De dødes språk». Den handler om tre unge forfattere som har holdt sammen siden guttedagene, og er ifølge forlaget en «klassisk grøsser som får det til å gå kaldt nedover ryggen...». «De dødes språk» er Henning Hagerups skjønnlitterære debut.

I tillegg har Gyldendal sju debutanter på årets liste. Ingvill Solberg har i vår fått god mottakelse for diktsamlingen «Gehør». De andre seks debutantene blir utgitt til høsten.