Ny roman om m-l

Tor Obrestad gransker maoistene fra start til slutt.

(Dagbladet.no): Forfatteren Tor Obrestad har levert manus til en roman der han skildrer den norske maoistbevegelsens vekst og fall. Boka kommer mest sannsynlig til høsten.

Obrestad var i mange år blant m-l-bevegelsens mest leste forfattere og ble oppfattet som svært lojal mot partilinja.

- Dette kjennes jævlig godt, sier Obrestad til Dagbladet.no. Han har jobbet med romanen i åtte år og føler at en tung bør er løftet av skuldrene hans.


Samme år som Gymnaslærer-film

«Vi skal kle fjellet med mennesker og våpen», heter Obrestads roman. Tittelen er hentet fra et av hans egne dikt.

Romanen starter i Groruddalen i Oslo tidlig på 1960-tallet og går helt fram til i dag. Mer vil Obrestad foreløpig ikke røpe om romanen, som er bredt anlagt og kan bli på 400 sider.

Så vi ringer Obrestads redaktør i Gyldendal, Oddvar Aurstad, som sitter i bilen med en flunkende ny versjon av manuset i veska. Han skal lese det i helga.

- Hvordan skiller romanen seg fra Dag Solstads m-l-roman?

Vi sikter til «Gymnaslærer Pedersens beretning om den store politiske vekkelsen som har hjemsøkt vårt land» fra 1982.

DEMONSTRASJONSTOG var for tilhengere av AKP (m-l) ofte den beste måten å få fremmet sine synspunkter. Her fra 1. mai 1981 i slutten av partiets glansperiode. Faglig 1. maifront 1981. Foto: NTB / SCANPIX
DEMONSTRASJONSTOG var for tilhengere av AKP (m-l) ofte den beste måten å få fremmet sine synspunkter. Her fra 1. mai 1981 i slutten av partiets glansperiode. Faglig 1. maifront 1981. Foto: NTB / SCANPIX Vis mer

- Det er altfor tidlig å si noe mer om handlingen i boka til Obrestad, sier Aurstad.

- Men er det mulig at boka kommer til høsten?

- Ja, det vil jeg nok tro, sier Aurstad.

Apropos «Gymnaslærer Pedersen»:

Hans Petter Moland har filmatisert Solstads roman med 10,5 millioner filmfondkroner i støtte. Den har première 24. februar:

- Er det tilfeldig at Obrestads m-l-roman kommer samme år som filmen?

- Dette har Obrestad holdt på med i mange år, så jeg tror det er helt tilfeldig at boka kommer samtidig med filmen.

Med i romanen

Tor Obrestad er faktisk også med i Solstads m-l-roman. Scenen utstpiller seg rett etter at hovedpersonen i boka har syklet på vannet:

Under en sommerleir for rød fronts leir på Håøya i 1977 springer forfatteren Tor Obrestad rundt som en gal i treningstøy. Det går sterke rykter om at han løper på direktiv fra sentralkomiteen, han skal ha mottatt et personlig budskap med ordlyden «Sett deg i bevegelse».

Dette skulle være en mobilisering for å ta vare på egen kropp.

I DAG: Tor Obrestad fører AKP(m-l)-romanen i pennen i en alder av straks 66 år.
KJENT MØTE: AKP(m-l)s formann Pål Steigan hilser på Pol Pot under den norske partidelega- sjonens besøk i 1978. <a href="http://www.dagbladet.no/kultur/2003/07/17/373822.html">Bernt Hagtvedt har etterlyst</A> at Steigan og AKP-ledelsen på 1970-tallet tar politisk og moralsk ansvar for folkemordet i Kambodsja.
M-L-UNGDOM: Her illustrert ved Ane Dahl Torp i filmen «Gymnaslærer Pedersen».
UNG FORFATTER: Tor Obrestad, Paal-Helge Haugen og Einar Økland var de tre unge opprørerne fra Profil-kretsen. Her i Oslo 8. desember 1966.