Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny roman

Bergljot Hobæk Haff kommer i mai med ny roman, «Den evige jøde».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er tre år siden hennes forrige roman, «Sigbrits bålferd», kom ut.

«Den evige jøde» blir Hobæk Haffs femtende bok siden debuten «Raset» i 1956.

Boka handler om en jødisk mann og hans skjebne på 1500-tallet. Begrepet «den evige jøde» stammer fra myten om Ahasverus, den evige eller vandrende jøde, skomakeren som skal ha hånet Jesus da han bar korset til Golgata. Til straff måtte han vandre hvileløst omkring i påvente av Jesu gjenkomst. Myten ble spredt i over 100 forskjellige versjoner opp gjennom middelalderen og er blitt brukt litterært av flere forfattere, blant dem franskmannen Eugene Sue og svensken Pär Lagerkvist.

Hobæk Haff ble nominert til Nordisk Råds litteraturpris for «Renhetens pris», som kom i 1992.

I 1996 mottok hun Brageprisen for romanen «Skammen», som seinere ble dramatisert av Morten Borgersen og satt opp på Nationaltheatret. «'Skammen' er blitt teater som svir, som griper, som beveger til både latter og tårer. Nationaltheatrets sceneversjon av Bergljot Hobæk Haffs roman er mesterlig», skrev Dagbladets teateranmelder i 1999.

«Den evige jøde» er antatt som hovedbok i Bokklubben Dagens Bøker.

TILBAKETRUKKET: I mai kommer Bergljot Hobæk Haffs nye roman «Den evige jøde» i bokhandelen. Den kritikerroste forfatteren lever et tilbaketrukket liv, godt skjermet fra media.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!