Flu Hartberg har på oppdrag fra Dagbladet tegnet noen av hovedkarakterene i Mímir Kristjánssons bok, slik de framstår der. F.v. Øystein Stray Spetalen, Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Svein Tore Bergestuen, Haddy N'Jie, Trond Giske og Geir Lippestad. 
Flu Hartberg har på oppdrag fra Dagbladet tegnet noen av hovedkarakterene i Mímir Kristjánssons bok, slik de framstår der. F.v. Øystein Stray Spetalen, Jonas Gahr Støre, Hadia Tajik, Svein Tore Bergestuen, Haddy N'Jie, Trond Giske og Geir Lippestad. Vis mer

Ny satireroman gjør Hadia Tajik til radikal muslim og Jonas Gahr Støre til korrupt løgnhals

- Sunn politikerforakt, sier Mímir Kristjánsson.

Mímir Kristjánsson sparer ikke på noe når han går løs på norske samfunns- og finanstopper i en ny røverroman. Særlig Ap-politikere får gjennomgå. I «Vestkanttroll» er Jonas Gahr Støre blitt korrupt løgnhals, mens Hadia Tajik radikaliseres og trekker i niqab, og rådgiveren hennes ender som selvmordsbomber.

- Jeg ser på dette som en god måte å få formidlet litt sunn politikerforakt, sier Kristjánsson til Dagbladet.

Satireboka bygger på ideer han har samlet over flere år, ikke minst gjennom jobben som nyhetssjef i Klassekampen. Han har også politikerbakgrunn selv, som tidligere leder for Rød Ungdom.

- Jeg har jo drevet litt med humor og stand up før. I tillegg sitter jeg inne i den politiske bobla, og oppdager mye som jeg sitter og tenker på. Etter hvert måtte jeg bare få det ut.

Klump i magen

Blant annet vil han vise hvor stor avstand det kan være mellom hva politikerne sier og hva de gjør. Derfor er klimasaken et viktig tema i boka.

- Alle politikere sier at det er vår tids viktigste sak, men hvis vi ser på hva de gjør med den, så er det ingen som ser ut til å mene det på ekte.

- En del av beskrivelsene er nokså drøye. Har du gått opp det juridiske?

- Nei, men jeg mener at alle som blir tatt her burde tåle såpass. De har alle fått boka i disse dager, men jeg har ikke snakket med dem på forhånd. Jeg var redd for at det ville påvirke skrivingen, sier han.

Han fikk imidlertid en klump i magen da Jonas Gahr Støre sendte ham – som er halvt islandsk – noen hyggelige meldinger om Islands innsats i fotball-EM i sommer.

- Da tenkte jeg: Du må ikke være så hyggelig nå!

Han understreker også at han er sikker på at Trond Giske ikke sender anonyme hatmeldinger til samboer Haddy N’Jie, slik han gjør i romanen, for at de skal kunne snakke ut om netthetsen hos Skavlan.

- Det er en parodi på at politikere er så utrolig ivrige etter å komme seg i offerposisjon. De gjør mye for å få sympati, mener han.

Høyre-humor

- Hva med Hadia Tajik?

- Der vitser jeg med det litt urimelige ønsket om å holde noe privat. Hadia har alltid har gjort et stort poeng av at hennes tro er en privatsak. Men jeg er usikker på hvor mye jeg anerkjenner topp-politikeres rett til privatliv, egentlig.

Noen av politikerne var imidlertid litt vanskeligere å harselere med enn andre.

- Jeg prøver å parodiere det jeg synes er floskelsnakk i norsk politikk, men jeg slet veldig med Geir Lippestad. Han er så utrolig flosklete i virkeligheten også, så noe av det han sier i boka er ting han har sagt på ordentlig.

Årsaken til at han har valgt Arbeiderpartiet som hakkekylling, er todelt.

- Jeg kunne valgt Høyre også, men for det første er det ikke så mange interessante folk å skrive om der. For det andre har det vært så mye snakk om behovet for høyresatire. Her gir jeg høyresida humoristisk u-hjelp! Derfor håper jeg NRK kjenner sin besøkelsestid og lager dramaserie av boka.

- Dårlig grunnlag

Trond Giske, Jonas Gahr Støre og Hadia Tajik melder, via Ap’s kommunikasjonssjef, at ingen av dem har lest boka og de er heller ikke blitt kontaktet av forfatteren på forhånd.

«Det ville heller ikke være naturlig for en skjønnlitterær bok som forfatteren selv beskriver som en røverroman», skriver Camilla Ryste i en sms.

Hadia Tajiks rådgiver, Svein Tore Bergestuen, fant det heller ikke naturlig å kommentere røverromanen. Mens Geir Lippestad ga følgende uttalelse:

«Sikkert et morsomt bokprosjekt dette. Jeg har ikke noe imot å være en del av en forfatters fantasiverden. Når det gjelder hans oppfatning av min måte å uttrykke meg på, kan jeg si følgende: «Jeg har aldri snakket med eller møtt forfatteren. Han har et dårlig grunnlag for å gi karakteristikk. Håper han gjør bedre bakgrunnssjekk når han skriver for øvrig.»

Øystein Stray Spetalen har ikke ønsket å svare på Dagbladets henvendelser.