TV-anmeldelse: «The Alienist»

Ny seriemorderserie med gammelt krutt

«The Alienist» prøver å være litt for flink.

SERIEMORDER-SERIE: En psykolog, en journalist og en politimann jakter en seriemorder i New York på 1800-tallet i «The Alienist». Video: Netflix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(OBS: Den opprinnelige utgaven av denne anmeldelsen inneholdt feil premieredato. Riktig premieredato er torsdag 19. april.)

Den populære Netflix-serien «Mindhunter» tok oss med til adferdspsykologiens og kriminalprofileringens spede begynnelse på 70-tallet, da fundamentet til thrillerens seiglivede undersjanger om seriemordere oppsto. Fiksjonsserien «The Alienist», basert på Caleb Carrs roman, tar sikte på å toppe det ved å vise en enda spedere begynnelse, som foregikk enda tidligere. Mer eksakt i New York på slutten av 1800-tallet.

Framskreden forstoppelse

Tittelen spiller på det som den gang var en bærende teori om at psykisk syke var fremmedgjort – alienated – fra sin sanne natur, og følgelig ble (forsøkt) behandlet av en alienist. En slags protopsykolog, altså. Vår mann er Dr. Laszlo Kreizler (Daniel Brühl), som blir kalt inn for å synse om et bestialsk drap på en gutteprostituert. Involvert blir også den svartsindige illustratøren John Moore (Luke Evans), den bastante politisekretæren Sara Howard (den forhenværende barnestjernen Dakota Fanning) og to unge, jødiske rettsmedisiner-brødre. På oppdrag fra politimester Theodore Roosevelt (jepp, den Theodore Roosevelt) begynner de en uoffisiell etterforskning parallelt med politiets egen halvhjertede og korrupte.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer