Anmeldelse: «Sigurd fåkke pult» på Dplay

Ny sex-serie: Kleint!

«Sigurd fåkke pult» bidrar til å bygge opp under en giftig mannskultur.

FÅKKE PULT: I den nye Dplay-serien «Sigurd fåkke pult» møter vi Sigurd som har problemer med ... nettopp det. Video: Dplay/Rød Løper Vis mer
Publisert

TV: Sigurd er 25 år og jomfru. Det er skikkelig vanskelig. Spesielt siden det eneste han ønsker er å få pult.

Dette er ifølge pressematerialet utgangspunktet for TVNorges og Dplays nye dramakomedie for unge voksne. Steinar Klouman Hallert, Erlend Mørch og Eline Grødal spiller hovedrollene som Sigurd, hans venn Mads og den nye romkameraten Tuva.

Sigurd sliter med å sove, fordi det er 7 år siden første og siste gang han hadde sex. Når han omsider kontakter jenta han lå med for å spørre om de kan gjenta affæren, kommer det fram at ikke alt er slik Sigurd husker det.
Sigurd sliter med å sove, fordi det er 7 år siden første og siste gang han hadde sex. Når han omsider kontakter jenta han lå med for å spørre om de kan gjenta affæren, kommer det fram at ikke alt er slik Sigurd husker det. Vis mer

«Sigurd fåkke pult»

Humordrama

Beskrivelse: Ny serie i åtte deler. Handler om Sigurd, som er lei av å onanere, lei av å bli oversett og lei av å være en taper.
Kanal: Dplay

«Serien virker å le mer av Sigurd enn med ham.»
Se alle anmeldelser

Mørch og Klouman Hallert har vært med å skrive serien sammen med Tina Rygh og Øyvind Holtmon. Holtmon har også regi.

Skeptisk

Pressematerialet som fulgte anmelderkopiene kunne gjort enhver litt skeptisk.

Denne anmelderen – en kvinne midt i 30-åra som synes at unge menn som snakker om «vennefella» (nei, vennefeller finnes ikke) og mener at kvinner skylder dem sex, er noen av de mest patetiske eksemplarene av menn som finnes – var med andre ord ekstra skeptisk da hun satte på første episode.

Det hele begynner med at Sigurd står og runker mens romkameraten har sex i naborommet med kjæresten. Noe som tydeligvis skal være morsomt og drøyt, men etter flere sesonger av «Paradise Hotel» og «Ex on the Beach» skal det mye mer til for å sjokkere norsk TV-publikum.

Det er platt og kleint, men mest av alt trist fordi serien virker å le mer av Sigurd enn med ham.

Best i drama-modus

Det er synd, for når serien skrider fram blir det tydeligere og tydeligere at Sigurd egentlig er en ensom og deprimert ung mann uten retning, som sliter sosialt og foretrekker å sitte og game med kompisen på rommet sitt.

Det at Sigurd ikke får pult er egentlig bare en konsekvens av underliggende psykiske problemer.

Når han endelig oppsøker hjelp, møter han en helt forferdelig ubehjelpelig psykolog, bare der for å score billige humoristiske poeng.

Klouman Hallert spiller Sigurd med dybde og empati, og har virkelig et talent for å få fram det såre i Sigurd. Serien fungerer utvilsomt aller best når den er i en mer dramatisk modus.

Men siden dette er TV er det altså pulingen, eller den manglende pulingen, det fokuseres på.

Hadde tittelen vært «Sigurd hakke venner» eller «Sigurd er deprimert og ensom» hadde det signalisert en langt mer sympatisk serie, men de titlene hadde nok ikke ført til like mange klikk og like mye oppmerksomhet.

SÅR SIDE: Steinar Klouman Hallert har hovedrollen som Sigurd. Skuespilleren har talent for å få fram det såre i karakteren, mener vår anmelder. Foto: TVNorge
SÅR SIDE: Steinar Klouman Hallert har hovedrollen som Sigurd. Skuespilleren har talent for å få fram det såre i karakteren, mener vår anmelder. Foto: TVNorge Vis mer

Giftig mannskultur

Unge menn som ikke har sex har vært et større tema i offentligheten siden Elliot Rodger drepte seks mennesker i 2014. Fire år seinere kjørte Alek Minassian inn i en menneskemengde og tok livet av ti mennesker. Begge drepte fordi de, i likhet med Sigurd, ikke fikk pult.

Feilslutningen at sex er et tegn på maskulinitet og at mangel på sex er det motsatte, lever i beste velgående i samfunnet og populærkulturen.

Unge menn føler at mangel på sex er et så stort problem at flere sitter på nettforumet 4chan og hater kvinner sammen.

Heldigvis er ikke Sigurd noen skummel kvinnefiendtlig incel (involuntarily celibate eller ufrivillig sølibat på norsk), men han lever altså ufrivillig i sølibat og ser på det som sitt aller største problem.

Mange unge menn sliter i samfunnet vårt. Det må vi ta på alvor. Å fortsette med å knytte problemene som unge menn sliter med til manglende sex derimot, er bare med på å bygge opp under giftig mannskultur.

Altså, jeg er ikke en helt humorløs kjerring selv om det kanskje virker sånn akkurat nå.

Jeg innrømmer gjerne at menn som er opptatt av manglende kopulasjon var morsomt i både «40-Year-Old Virgin» og «Superbad», men begge de filmene lykkes i å le med karakterene sine snarere enn av dem.

Hovedproblemet mitt er at «Sigurd fåkke pult» ikke er spesielt morsom.

(Anmeldelsen er basert på de tre første episodene.)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer