Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny sjanse for Aamodt

For tre år siden ble han slått av svenskene, men fredag har igjen sjømannen, skiftarbeideren og poeten Bjørn Aamodt muligheten til å bli tildelt Nordisk Råds litteraturpris.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år er han nominert for det kritikerroste «Anchorage» - en sjøreise i 43 dikt.

  Den norske konkurrenten er Hans Herbjørnsrud med «Blinddøra», som også er blitt godt mottatt av et større publikum her hjemme.

 Fra Sverige er Kjell Johansson og «Huset vid Flon» nominert i tillegg til Lennart Sjögren med «Fågeljägarne». De finske kandidatene er Tua Forsström med «Efter att ha tilbringat en natt bland häster» og Markus Nummi med «Det förlorade Paris».

Danmark sist

Island har nominert Árni Bergmann med «Thorvaldur den vittfarne» og Mattías Johannessen med «Dina sjöar och din vinge». Fra Færøyene er Carl Johan Jensen med «Vrakgods af tid» nominert, fra Grønland Aqqaluk Lynge med «Synspunkt» og fra samisk språkområde er Risten Bokki nominert med «Jag tvinner slektas sener».

  Etter fjorårets seier for Dorrit Willumsens sterkt omdiskuterte «Bang»-bok, har danskene i år nominert Kirsten Hammann Med «Bannister» og Peter Laugesen med «Pjaltetider».

Returporto

Norske Øystein Lønn fikk prisen i 1996. Før det må vi tilbake til 1989 og Dag Solstad, og Herbjørg Wassmo i 1987, for å finne Norge på lista over Nordisk Råds litteraturpris-vinnere. Kjartan Fløgstad fikk prisen, som i dag er på 350 000 danske kroner, i 1978. Johan Borgen fikk den i 1967.

  Prisen har vært utdelt hvert år siden 1962 - for et verk som oppfyller høye litterære og kunstneriske krav.

  Gyldendal har ved flere anledninger funnet grunn til å fremheve årets prisnominerte Bjørn Aamodt, etter at det i fjor vår kom et håndskrevet brev til forlaget: «Til Gyldendal. Jeg legger ved et manuskript som jeg har kalt Anchorage, som vanlig legger jeg ved returporto, men håper selvfølgelig at andre liker det. Jaja.»

Forlaget fikk ikke bruk for returportoen.

PRIS-KANDIDAT: Lyrikeren Bjørn Aamodt kan få den høyest hengende litteraturprisen i Norden.
Bjørn Aamodt

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!