Ny sjef på Nationaltheatret

Nok en teatersjef går fra Rogaland til Nationaltheatret.

(Dagbladet.no): Er Rogaland Teater blitt en slags hoffleverandør av sjefer til hovedstadens største og mest ærverdige institusjonsteater?

I dag ble det i hvert fall klart at Hanne Tømta (38) overtar teatersjefjobben på Nationaltheatret etter Eirik Stubø – som i likhet med Tømta kom rett fra den tilsvarende jobben i Stavanger, uten å ha noen øvrig ledererfaring.

«Det er svært positivt at Norges ledende kulturinstitusjon, og hovedscenen i norsk teater, igjen plukker sin øverste leder ut fra sin erfaring og sine resultater som teatersjef på Rogaland Teater» skriver direktør Merete Eik i en pressemelding som kom i dag.

Stort tap

Personlig må hun imidlertid innrømme at det er tungt at den kunstneriske lederen reiser til Oslo.

- For meg personlig er det et stort tap, fordi Hanne Tømta er det fineste mennesket jeg kjenner, sier Eik til Dagbladet.no.

Hanne Tømta har regissørutdannelse fra St. Petersburg og tok over som teatersjef på Rogaland Teater i november 2004. Den avtroppende Nationaltheater-sjefens andre åremålsperiode går ut ved nyttår, og det var enstemmighet i styret om at Tømta var den beste kandidaten til å ta over.

Tallene taler for seg: I fjor høst hadde Rogaland Teater knapt et ledig sete, og året som helhet ble all-time-high med 116 522 besøkende.

NY SJEF Å NATIONALTHEATRET: Hanne Tømta.
NY SJEF Å NATIONALTHEATRET: Hanne Tømta. Vis mer

Tør å satse på ubeskrevede blad

Også i år har folk strømmet til teatersetene i oljebyen, ikke minst for å se stykket «Skyfri himmel», som er basert på Bjørn Eidsvåg-tekster.

Også kommersielle direktører har Rogaland levert til Oslo: I 2002 gikk Geir Bergkastet fra denne jobben på Rogaland Teater til Nationaltheatret. Han er i dag sjef for Oslo Kinematografer.

– Jeg tror det skyldes at vi har et styre som har turt å sjanse på ubeskrevede blad, sier Merete Eik.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å komme i kontakt med Hanne Tømta i dag.