UNØDVENDIG: Størrelsen på flaskene med nikotinholdig dampevæske begrenses til ti milliliter i ny lov. Mange produsenter leverer væsken i plastflasker, som vil gi et unødvendig tilskudd til de store mengdene plastsøppel på avveie, skriver innleggsforfatteren. Foto: Erik Nylander / TT / NTB scanpix
UNØDVENDIG: Størrelsen på flaskene med nikotinholdig dampevæske begrenses til ti milliliter i ny lov. Mange produsenter leverer væsken i plastflasker, som vil gi et unødvendig tilskudd til de store mengdene plastsøppel på avveie, skriver innleggsforfatteren. Foto: Erik Nylander / TT / NTB scanpixVis mer

Debatt: Tobakksskadeloven

Ny skadelov vil skape et berg av plastsøppel

Flasker med nikotinholdig dampevæske begrenses til ti milliliter. Med opp mot 100 000 dampere i Norge vil dette skape et unødvendig tilskudd til mengdene plastsøppel på avveie.

Meninger

Miljøbevisste politikere må ha vært fullstendig fraværende i debatten da Stortinget vedtok størrelsesbegrensning på flasker med nikotinholdig dampevæske. Størrelsen på flaskene er satt ut fra EUs tobakksproduktdirektiv og begrenses i den nye tobakksskadeloven til ti milliliter.

DAMPER: Mette Orten, nestleder, Norsk Dampselskap.
DAMPER: Mette Orten, nestleder, Norsk Dampselskap. Vis mer

Svært mange produsenter leverer væsken i plastflasker. Mange dampere bruker mer enn ti milliliter væske i døgnet. Med mellom 50 – 100 000 dampere i Norge, gir dette et berg av plastsøppel.

Samlet for mange millioner dampere i Europa, vil dette gi et helt unødvendig tilskudd til de store mengdene med plastsøppel på avveie. En kan ikke unngå å ha lagt merke til mengden plast som nylig ble funnet i magen til en hval.

Argumentasjonen rundt flaskestørrelsen bunner i forgiftningsfare. Norsk Dampselskap minner om at andre farlige kjemikalier, som salmiakk og alkohol, tillates solgt i store flasker.

I tillegg til at politikerne bør tenke miljøkonsekvenser av sine vedtak, bør de også se potensialet for skadereduksjon når det finnes gode midler for å oppnå et røykfritt samfunn. I stedet for å behandle damp som tobakk – noe det faktisk ikke er – burde hensynet til liv og helse tale for et gebyrnivå, som gjør det gunstig å velge et mindre skadelig alternativ enn tobakk.

Norsk Dampselskap er en uavhengig forening for brukere av e-sigaretter/damp. Vi jobber for en akseptabel statlig regulering av dampeutstyr, og spesielt nikotinholdig fordampervæske som nytelsesmiddel.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.