Ny smell for Brage?

Det gikk ikke så bra for Brage, sønn av Odin og skaldekunstens norrøne gud, da Kvite-Krist overtok her til lands. Brage ble rett og slett marginalisert, og nå gjentar historien seg for den litteraturprisen som bærer den ølglade æsens navn.

NRK TV vil ikke lenger lage TV-show av Bragepris-utdelingen, og var man riktig infam, kunne man trodd det var fordi også NRK er kommet langt i å tilpasse seg en ny gudetro, mer inspirert av Svarte-Mammon enn Kvite-Krist.

  • Men programdirektør Hans-Tore Bjerkaas står til troendes når han bedyrer at NRKs kalde skaldeskulder ikke utelukkende er spørsmål om penger, men også om sendingenes kvalitet. Brageprisen som TV-program har fra sitt år én - 1992 - slitt med å finne både form, toneleie og sendetid, og til tross for mange kreative hoders innsats forblitt en underlig røre av tilkjempet prisutdelingsfestivitas og prisvinnere med kroppsspråk som hyler: «Hjelp, få meg vekk fra dette oppstusset snarest mulig!»
  • «En litterær Spellemannpris» var ett av uttrykkene som Den norske Forleggerforening i sin tid brukte for å beskrive sin visjon om en TV-overført litteraturprisutdeling. «Bok-Oscar» og «Bok-Amanda» ble andre kallenavn, og alle tre forteller samme historie: ønsket om noen minutters TV-berømmelse. Men Oscar, Amanda og Per Spellemann er scenekunstnere, atskillig mer velegnet for TV-underholdning enn forfattere, ordfolk som utøver sin kunst i enerom, uvisuelt og uten sminke, lyd og koreografi. Hvis NRK nå kaster kortene og gir opp hele Brageprisen som «uegnet for TV», er det derfor til å forstå, samtidig som det unektelig er trist om ikke f.eks. NRK2 kan se seg råd til å vie en sendetime til nok et velment forsøk på å synliggjøre det skrevne ord i det dominerende massemediet.
  • Brageprisen som sådan kommer i første omgang ikke til å forsvinne, selv uten TV-dekning. Forleggerforeningens direktør, Paul M. Røthe, var i går innstilt på å bevare prisen som en årlig markering, og i dag møter han TV-direktør Bjerkaas «til drøftinger». I den forbindelse kan det være på sin plass å minne om at Brageprisen også tidligere har vært i hardt TV-vær, og i 1993 ble avlyst før den i siste liten fant en sponsor som sikret TV-dekning. Og siden det fortsatt finnes folk som tror på Tor og Odin, er det kanskje et ørlite håp for gamle Brage også, i de Marienlystske ganger?