Ny snubletråd for SV

Skal SV igjen tape et stort kompromiss partiet har gått med på?

VEKSTHUSET: Vinnerutkastet til veksthus på Tøyen i Oslo. Foto: Arkitektkontoret Stein Halvorsen AS
VEKSTHUSET: Vinnerutkastet til veksthus på Tøyen i Oslo. Foto: Arkitektkontoret Stein Halvorsen ASVis mer
Kommentar

Sist var det togtunnel under Nordmarka. Nå står det om utviklingen av Tøyen i Oslo. Et sentralt element her vil være de naturhistoriske museene. Plutselig har Universitetet mistet interessen for Veksthuset slik det er tegnet av arkitekt Stein Halvorsen og tilpasset for 41 millioner kroner for å tilfredsstille dagens krav til tekniske installasjoner og energibruk. De vil avlyse det gjennomarbeidete prosjektet som alle, fra museet via Universitetet sentralt til Statsbygg, Oslo kommune og Finansdepartementet, har stilt seg bak, og utlyse en ny arkitektkonkurranse. I stedet for å få et ferdig veksthus allerede i 2015 eller 2016, er det fare for ny ørkenvandring.

Veksthuset skulle gi et løft for botanisk hage, og er tenkt som et opplevelsessenter med eksotiske planter og trær, et nasjonalt senter for naturfag. Plantene har allerede ventet på huset i 80 år. Bygget er tegnet i et avantgardistisk formspråk, og virker både innovativt og framtidsrettet.
Men nå er det altså dukket opp «botanikkfaglige» og «miljømessige» betenkeligheter som ingen har luftet før, og som verken Statsbygg eller Universitetets tekniske avdelinger står bak. Direktør Arne Bjørlykke på Naturhistorisk Museum har ved en rekke anledninger uttalt seg for prosjektet, og var så seint som da statsbudsjettet ble lagt fram i fjor høst, veldig skuffet over at det ikke ble bevilget penger til igangsetting i år. Det er særlig han som nå er kommet i tvil.

Rektor Ole Petter Ottersen ved UiO sier imidlertid til Aftenposten at det er opp til Kunnskapsdepartementet å avgjøre om prosjektet blir fullført eller om det blir en ny start med usikkerhet og langvarig prosjektering. Det kan tyde på at Universitetet ikke har all verdens engasjement i stopp-beslutningen.
For statsråd Kristin Halvorsen må dette derfor være et bytte hun kan fange i flukten. Kompromisset mellom Oslo SV og byrådspartiene om Munch-museet i Bjørvika og utviklingen av bydelen Tøyen, er tydelig forankret i partiets toppledelse. Dette er den store saken partiet skulle løfte seg på fram mot valget. Veksthuset skulle bidra til å gjøre Tøyen mer levelig. Gjennom kompromisset skulle SVs kulturradikalere, som har kjempet for Lambda, og østkant-SV, som er mer opptatt av de sosiale aspektene ved byutviklingen, forenes til en slagkraftig valgkampmaskin for å redde det rødgrønne regjeringsalternativet. Hvis Veksthuset nå forsvinner ut av planene, vil det ha en symbolkraft som river ned troverdigheten ved det politiske grepet Lambda-Tøyen.

Stein Halvorsen er en av våre mest velansette arkitekter. Han har bl.a. tegnet den norske ambassadørboligen i Berlin. Den er statsminister Jens Stoltenberg begeistret for, har jeg skjønt. En annen Jens, investor Ulltveit-Moe, har lovet 50 millioner kroner til Veksthuset, og vurderer nå å trekke tilbudet. Han er genuint interessert i vitenskap og begeistret for moderne arkitektur. Prosjektet er kvalitetssikret på alle bauger og kanter, også økonomisk. Da bør statsråd Halvorsen signalisere at nå kommer pengene. Kanskje Stortinget kan hjelpe til ved innspurten av revidert budsjett?

Noen må redde Veksthuset og Tøyen-kompromisset.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.