Ny spillkonsoll på vei

... men den er ikke for norske spillere.

Ny spillkonsoll på vei
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SAN FRANCISCO (Dagbladet.no): Det har allerede vært gjort forsøk på å gi folk i utviklingsland tilgang på datamaskiner, som gjennom programmet «One Laptop Per Child».

Disse billige maskinene tilbyr helt grunnleggende funksjoner, som tekstbehandling, internettsurfing og e-post. De de ikke fungerer så godt til, er spilling av dataspill - noe også barn (og voksne) i utviklingsland har en naturlig interesse for.

Under første dag av spillutviklermessen GDC i San Francisco ble det avduket en splitter ny spillkonsoll som vil tilby nettopp en slik mulighet for spillinteresserte utenfor de tradisjonelle spillmarkedene til å oppleve dataspillenes verden.

Bruker mobilteknologi
Konsollen som ble presentert under temaet «Hvordan nå den neste milliarden med spillere» heter Zeebo, og utvikles av det San Diego-baserte selskapet med samme navn.

De store fakbrikantene av konsoller, Sony, Microsoft og Nintendo, trenger ikke bekymre seg for konkurransen: Zeebo kjører på en mobiltelefonchip ikke ulik den man finner i Google-telefonen Android G1, og har en temmelig lav ytelse i forhold til konsollene vi er vant til i vår del av verden.

- Ved å bruke datachips som allerede er hyllevare, kan vi få bygget denne spillkonsollen veldig raskt, sier spillsjef Mike Yuen i Qualcomm, som eier Zeebo sammen med det brasilianske leketøysselskapet Tectoy, til Signonsandiego.com.

Utappet marked
I løpet av de neste årene vil vi få svært mange nye medlemmer av middelklassen i land som Brasil, Kina, India og Russland, og det er disse Zeebo retter seg inn mot.

- Det er 800 millioner folk i den framvoksende middelklassen i Mexico, Brasil, Øst-Europa og Kina. Det er utappet marked, sier Zeebo-sjef John Rizzo til nettstedet.

Med Zeebo, som har enkle tilkoblingsmuligheter til tv-apparatene og som utelukkende baserer seg på digital distribusjon, vil spillere som ellers ikke har råd til spillkonsoller - en Wii koster for eksempel over 6000 kroner i Brasil - kunne få oppleve spillserier som «Fifa», «Need for Speed» og «Quake».

Lanseres i april
Det er Brasil som først får tilgang på Zeebo i april, med påfølgende lansering i Mexico i høst og i India neste år. Maskinen vil koste litt over en tusenlapp ved lanseringen, og da følger fire forhåndsinstallerte spill med - blant annet det originale «Quake» fra 1996.

Nye spill vil koste rundt 80 kroner, og ved å utelukkende selge spillene digitalt håper utviklerne å unngå storstilt piratkopiering - noe som allerede er et stort problem i markedene Zeebo retter seg mot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer