Ny spillkonsoll på vei

... men den er ikke for norske spillere.

SAN FRANCISCO (Dagbladet.no): Det har allerede vært gjort forsøk på å gi folk i utviklingsland tilgang på datamaskiner, som gjennom programmet «One Laptop Per Child».

Disse billige maskinene tilbyr helt grunnleggende funksjoner, som tekstbehandling, internettsurfing og e-post. De de ikke fungerer så godt til, er spilling av dataspill - noe også barn (og voksne) i utviklingsland har en naturlig interesse for.

Under første dag av spillutviklermessen GDC i San Francisco ble det avduket en splitter ny spillkonsoll som vil tilby nettopp en slik mulighet for spillinteresserte utenfor de tradisjonelle spillmarkedene til å oppleve dataspillenes verden.

Bruker mobilteknologi
Konsollen som ble presentert under temaet «Hvordan nå den neste milliarden med spillere» heter Zeebo, og utvikles av det San Diego-baserte selskapet med samme navn.

De store fakbrikantene av konsoller, Sony, Microsoft og Nintendo, trenger ikke bekymre seg for konkurransen: Zeebo kjører på en mobiltelefonchip ikke ulik den man finner i Google-telefonen Android G1, og har en temmelig lav ytelse i forhold til konsollene vi er vant til i vår del av verden.

- Ved å bruke datachips som allerede er hyllevare, kan vi få bygget denne spillkonsollen veldig raskt, sier spillsjef Mike Yuen i Qualcomm, som eier Zeebo sammen med det brasilianske leketøysselskapet Tectoy, til Signonsandiego.com.

Utappet marked
I løpet av de neste årene vil vi få svært mange nye medlemmer av middelklassen i land som Brasil, Kina, India og Russland, og det er disse Zeebo retter seg inn mot.

- Det er 800 millioner folk i den framvoksende middelklassen i Mexico, Brasil, Øst-Europa og Kina. Det er utappet marked, sier Zeebo-sjef John Rizzo til nettstedet.

Med Zeebo, som har enkle tilkoblingsmuligheter til tv-apparatene og som utelukkende baserer seg på digital distribusjon, vil spillere som ellers ikke har råd til spillkonsoller - en Wii koster for eksempel over 6000 kroner i Brasil - kunne få oppleve spillserier som «Fifa», «Need for Speed» og «Quake».

Lanseres i april
Det er Brasil som først får tilgang på Zeebo i april, med påfølgende lansering i Mexico i høst og i India neste år. Maskinen vil koste litt over en tusenlapp ved lanseringen, og da følger fire forhåndsinstallerte spill med - blant annet det originale «Quake» fra 1996.

Nye spill vil koste rundt 80 kroner, og ved å utelukkende selge spillene digitalt håper utviklerne å unngå storstilt piratkopiering - noe som allerede er et stort problem i markedene Zeebo retter seg mot.