Ny start for fildelingsdebatten

På tide å snakke realistiske løsninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): En del mennesker i den norske musikkbransjen satte nok kaffen i halsen i går morges. Nedlasting av musikk kan bli lovlig, skrev Aftenposten, med henvisning til den engelske kulturministeren Andy Burnhams forslag om en bredbåndsavgift på om lag 300 kroner årlig som skal kompensere for musikkbransjens tapte inntekter og gjøre fri fildeling til en lovlig syssel.

NÅ ER DET SELVSAGT IKKE SLIK at all nedlasting er ulovlig i dag. Aftenposten sikter til den ulovlige fildelingen som i dag rammes av åndsverkloven, både i England og i Norge. Det er nok heller ikke slik at et forslag fra en engelsk kulturminister er det samme som at fri nedlasting av musikk vil bli en realitet med det første. Og det er definitivt ikke slik at Burnhams forslag er uproblematisk.

Men Burnhams forslag er viktig, fordi det er et konkret forsøk på å finne en løsning på et problem som musikkindustrien, artistene og politikerne så langt har vist liten vilje (eller evne) til å møte med realistiske strategier.

SENEST FOR ET PAR DAGER SIDEN hørte jeg Bjørn Eidsvåg komme med en faderlig formaning på NRK radio til sine yngre musikerkolleger om at de ikke måtte være «for» at musikk skal kunne lastes ned gratis. Da bidrar de til at grunnlaget for viktige støtteordninger som har hjulpet ham og mange andre artister i begynnelsen av karrieren faller bort, hevdet veteranen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.