Ny strid om nissen

Nå har vi det gående igjen. Hvor kommer nissen fra?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Nissen er jo først og fremst snill. Derfor vekker det undring i andre europeiske land at nordmenn, svensker, dansker og finner hvert eneste år må krangle uforsonlig om hvem han er og hvor han bor - men pussig nok ikke om hvorvidt nissen er en han eller en hun.

Nyhetsbyrået AFP forsøker i en folkeopplysende artikkel å fortelle lesere lenger sør i Europa om den nordiske nissestriden. Utgangspunktet er København og den danske Julemanden, som ifølge folketroen holder til på Grønland.

Grønlands Kongsgaard

- Ifølge overleveringen bor nissen et sted nær Nordpolen, og stort nærmere Nordpolen enn her kommer man ikke, sier inuittene som er Grønlands urbefolkning. Under press medgir de at de vet nøyaktig hvor også: På Kongsgaarden i en hemmelig dal nordøst på øya.

Den grønlandske nissen er ikke begeistret over konkurransen fra en finsk Jultomte, en «usurpator» som ifølge Julemanden har ranet til seg nisseverdigheten. Finnene står på sitt, og fastholder at nissen bor på toppen av fjellet Korvatunturi i finsk Lappland.

Enten dette stemmer eller ikke, kan ingen nekte for at finsk nisseindustri er blitt en stormende internasjonal suksess. Hvert år besøker over en halv million mennesker, hvorav mer enn halvparten er utlendinger, det finske nisselandet i Lapplands hovedstad Rovaniemi.

Lavmælte svensker

Svenskene er i nissesammenheng uvanlig lavmælte. Den svenske Tomten ble møtt med hånlatter og ukvemsord fra konkurrentene, da han under årets internasjonale nissekongress i København stotrende forsøkte å gjøre rede for sitt krav på tronen.

På engelsk heter nissen som kjent Santa Claus, og figuren er egentlig oppkalt etter St. Nikolaus, en gavmild biskop i Lilleasia på 400-tallet etter Kristus.

Den ekte nordiske nissen ligner neppe på den amerikaniserte Santa, og sier i hvert fall ikke uavbrutt «ho, ho, ho».

Spørsmålet om hvilken nordisk nasjon julenissen egentlig tilhører forblir et hett diskusjonstema, og det er ikke nødvendig at vi i Norge blander oss i nissekrangelen mellom våre naboer. Vi vet jo det vi vet.

(NTB)

Nissen: En omstridt fyr.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer