Ny suksess fra Norges eldste teatersjefer

Norges eldste teatersjefer er til sammen 160 år og har mer enn 100 års teatererfaring. De overrasker stadig med Intimteatret. I sitt tiende år leverer Norges minste teater sin trettende norske urpremiere.

Norges eldste teatersjefer, Merete Skavlan og Gerhard Knoop, som begge runder 80 år i år, og til sammen har drøyt hundre års teatererfaring, gir seg ikke. Nå med ny suksess: Dikt og prosa med Liv Dommersnes og Morten Jostad.

- Vi er så lykkelige over den gode kritikken. Det er storartet, sier Skavlan og Knoop. I sitt tiende år kan Intimteatret notere enda en seier gjennom premieren i går kveld på «To fugler i flukt» med Herman Wildenvey og Olaf Bulls tekster.

Til høsten byr de på enda en ny og lovende norsk urpremiere med Bjørg Vik som forfatter, «Alt kvinner tilgir», om en mann med tre ekshustruer som dukker opp og kommenterer sin ektemann. Det blir det trettende nye, norske stykket Intimteatret har født siden starten i 1991.

Entusiaster

- Er dere de siste entusiaster?

- Nei da, teatret er fylt av entusiaster. Takket være dem har vi klart å skape så mange nye forestillinger. Pengene sine har de tjent andre steder, sier Merete Skavlan.

- Hvorfor ble det akkurat dere to som startet Intimteatret?

- Det ble bare sånn. Vi har begge vært sjef for Radioteatret, som i mange år var best på ny, norsk dramatikk. Og i Radioteatret får teksten leve, uten for mye støy omkring, sier Knoop.

- Vi ergret oss sammen over at teksten i teatersalongene forsvant i røyk og damp. Man var mer opptatt av å rulle rundt i fysisk utfoldelse enn å formidle teksten hørbar. Vår målsetting med Intimteatret var forenkling. Det var også for så vidt nødvendig, fordi vi aldri har hatt mange penger å rutte med, sier Merete Skavlan.

- Et annet motiv for å starte med noe nytt i 1990, var at vi begge ble pensjonister. Det hadde vi ikke lyst til. Vi ville gjøre mer og noe som varte en stund.

- For å holde dere unge?

- I live, svarer Gerhard Knoop. For så lenge du arbeider med noe inspirerende, gjør du det.

100 års erfaring

- Til sammen har dere mer enn 100 års erfaring i teatret. Hva er høydepunktene?

- For meg ble tida i Studioteatret etter krigen en kjempeopplevelse, sier Merete Skavlan.

- Vi var en gjeng med idealistiske skuespillere og instruktører som ville bringe nye impulser til norsk teater. Vi arbeidet også sammen under krigen, fordi vi verken ville gå på nazistenes teaterskole eller spille på teatrene. Studioteatret startet samtidig med at freden kom. Det, kombinert med å være ung, var deilig.

- Rektorjobben ved Statens Teaterskole var utvilsomt min største utfordring, sier Gerhard Knoop. Jeg fikk bruke alle sider av meg selv og møtte ungdom som ville suge til seg alt.

- Med urpremiere på Bjørg Vik til høsten er dere stadig i støtet. Skal dere holde på til dere blir 90?

- Blankt nei. Vi akter ikke å bli noen komiske gamlinger. Heldigvis har vi folk rundt oss som vil si ifra i tide. Vi tilhører heller ikke dem som ønsker å bli båret ut av scenen.

- Skal noen arve Intimteatret?

- Det skal begraves når vi ikke vil mer, sier entusiastene.

Men at det vil gå enda en tid før så skjer, er sikkert. I Intimteatret yngler ideene.

TEATERSJEFER: Merete Skavlan og Gerhard Knoop i Intimteateret presenterte nok en suksess i går.