Ny-tangoens revansj

St. Germain blandet house med jazz og solgte til millioner. Nå spås det at franske Gotan Projects miks av klubbmusikk og tango kommer til å bli det neste store.

Og den franske trioen er på god vei. Fredag ga Gotan Project et entusiastisk hovedstadspublikum en smakebit av debuten «La revancha del tango», og 2. mai spiller trioen på Ole Blues-festivalen i Bergen. Debuten har solgt over 200000 eksemplarer på fire måneder. Til bandets store overraskelse.

- I teorien suger jo det å blande tango med elektronisk musikk. Vi hadde så liten tro på oss selv at vi regnet med å bruke to år på å selge tusen eksemplarer av den første singelen vår. Det gikk mye fortere, for å si det sånn, smiler Christoph Müller, som opprinnelig er fra Sveits.

Tango-mentor

Christoph hadde heller ikke tro på at noen DJ kom til å spille musikken deres. Også der tok han grundig feil. «La revancha del tango» spilles nå flittig av verdens hippeste vinylryttere.

Sammen med franske Philippe Cohen Solal og eksilargentineren Eduardo Makaroff - Gotans godt voksne tangomentor - utgjør Christoph den harde kjernen i Gotan Project. På scenen utvides Gotan, som er argentinsk slang for tango, med fire personer.

Musikken har de døpt electrauthentica : sjelfull argentinsk musikk møter energien til elektronisk musikk.

- Jeg hørte tango første gang som tenåring. Foreldrene til kjæresten min hadde plater med Astor Piazzolla (legendarisk argentiner som moderniserte tangoen i sin tid - journ. komm.), og seinere begynte jeg å gå på tangoklubber i Paris. Men det var Eduardo som virkelig fikk oss til å oppdage argentinsk tango. Han har en diger tangosamling som vi fikk høre på. Til gjengjeld lært vi ham masse om elektronisk musikk, forteller Philippe.

Gjenfødt i Paris

Eduardo kom til Paris, også kjent som «Tangoens andre hovedstad», i 1990.

- Tango ble født i Buenos Aires, men ble gjenfødt i Paris på tjuetallet. Da tangoen seinere «returnerte» til Argentina, ble den populær hos alle. Tango var ikke lenger «bad boy music». I tangosammenheng er det et veldig sterkt bånd mellom Paris og Buenos Aires, fordi alle tangokomponistene og musikerne i sin tid dro til Paris for å utvikle tangoen, sier Eduardo.

Som, og det med klar adresse til hjemlandet, forteller at man kan drepe et land på økonomisk og sosialt vis. Men at det er svært vanskelig å drepe kultur. Derfor søker dagens argentinere trøst i tangoen, tror han.

Av Gotans tre faste medlemmer er det bare Eduardo som kan danse tango. Der har Philippe og Christoph mye å lære, mener Eduardo.

- Han prøver å lære oss å danse tango, men etter hver gang prøver han å kysse meg, ler Christoph.

ANTI-PURISTER: Eduardo (foran), Christoph og Philippe i den franske gruppa Gotan Project har liten sans for tangopurister som hevder det de gjør er blasfemi. - Purister er bare ødeleggende, sier gruppa som gjør utradisjonelle ting som å sample Evita Peron i sine låter.