Ny Tarzan-feber

Jungelfeberen er i ferd med å bre seg over Europa. Tarzan er fremdeles apenes konge i Disneys nye animasjonsfilm, som har norgespremiere 12. november.

LONDON (Dagbladet): Det er jungeltakter over Disneys nye Tarzan-film. Helten er tegnet og formet etter inspirasjon fra dyras verden der han vokste opp. Tarzan ble skapt i 1912, og filmen som lanseres på slutten av dette millenniumet, er en krysning av kolonitid og moderne teknikk.

Phil Collins har spesiallaget musikken, og Glen Keane har tegnet en jungelhelt som tresurfer mellom trær og lianer.

Førstereisgutt

- Jeg startet med blanke ark. Da jeg ble invitert til å lage filmmusikken, hadde jeg ikke noe spesielt forhold til Tarzan. Det første jeg gjorde, var å lese Edgar Rice Burroughs' bøker, sier Phil Collins til Dagbladet.

- Det er første gang jeg lager filmmusikk. Ingen har spurt meg før, så jeg er en førstereisgutt på dette prosjektet, forteller Collins, som innrømmer at det er vanskelig å lage musikk for Disney.

- Jeg kjenner deres musikalske historie, jeg har vokst opp med Disney sjøl og jeg har sett de fleste filmene sammen med ungene mine. Det meste komponerte jeg i løpet av de to første ukene etter at jeg fikk jobben, men hele prosessen har tatt rundt fire år.

Tilbake til boka

Glen Keane, blant annet kjent for å ha tegnet «Pocahontas», har hatt hovedansvaret for animasjonen. Og denne gangen ble rollene noe snudd på hodet gjennom skaperprosessen. Collins' musikk er komponert slik at sangene glir inn i hverandre gjennom hele filmen. Mye av animasjonen ble laget i en rytme som passet Collins' musikk.

- Det var en spesiell utfordring å skulle gjøre Tarzan. Han er allerede etablert som helt i Hollywood. Mange forbinder ham med olympiasvømmer Johnny Weissmullers skikkelse, sier Keane til Dagbladet.

- Da jeg leste hva Borroughs hadde skrevet, fant jeg en skapning som beveget seg som dyra og ikke som Hollywood-heltene. Tarzan beveger seg mer komfortabelt på fire enn på to bein. Fordi utgangspunktet er at han er vokst opp blant dyr og beveger seg slik de gjør. Ingen skuespiller kan spille Tarzan slik jeg har skapt ham, sier Keane.

Se klipp fra filmen på Disneys hjemmeside.

TRESURFER: Tidsrammen i Tarzanfilmen er Victoriatiden. Teknikken er hypermoderne.