Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ny teknologi kan lure deg trill rundt: - Vanskelig å skille det fra realiteten

Kan få Putin til å lage trutmunn eller Obama til å gjespe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lange dager på settet kan resultere i at skuespillere ikke presterer optimalt. Det kan være at replikker blir sagt feil, at man glemmer seg bort i scenen eller at følelsene i ansiktsuttrykket ikke blir godt nok portrettert.

Sistnevnte problemstilling har nå til sammen fem forskere fra hele Europa gått sammen for å løse. Forskerne hører respektivt til universitetet i Erlangen-Nuremberg, Max Planck institutt for informatikk og universitetet i Stanford.

Matthias Nießner fra sistnevnte universitet forklarer overfor Dagbladet at dette prosjektet kan endre måten vi oppfatter film, skuespillere og politikere på.

- Nytt Videoen helt øverst i artikkelen viser teknologien forskerne har valgt å døpe «Face2Face: Ansiktsfanger i sanntid og rekonstruksjon av RGB-videoer». Målet er å endre ansiktsuttrykket til noe som allerede er filma.

Mens Russlands president Vladimir Putin sitter stille i klippet, kan en modell i sanntid forandre måten ansiktet hans gestikulerer seg på.

Smil, trutmunn og heving av øyenbryn er bare noe av det denne teknologien kan gjøre.

- Jeg vil oppklare at målet med dette bare er å vise hvilke muligheter dagens teknologi gir oss, på en morsom måte. Vi vil også påpeke at filmbransjen de siste 30 åra har brukt liknende teknologi. Hver eneste storfilm inneholder en eller annen prosentandel med dataskapt innhold, skriver Nießner i en e-post til Dagbladet.

Han trekker fram «Benjamin Button» og «Ringenes herre»-trilogien for å eksemplifisere påstanden.

- Det nye vi bringer til bordet her er at vi nå kan endre allerede innspilt innhold på en helt normal PC.

Vanskelig å skille Nießner mener det ofte kan være tilnærmet umulig å skille mellom det som er ekte og dataskapt.

- Det er vanskelig å skille det fra realiteten, og det går ofte i glemmeboka hos seerne at innholdet de ser ikke er ekte, skriver han.

Forskeren, som tidligere har arbeidet mye med 3D og animasjon, forklarer at prosjektet har vært alt annet enn enkelt.

- Ansiktssporerne på markedet er ganske sparsommelige og fanger ikke opp ansiktets helhet. Vi prøver å bruke absolutt all informasjon i klippet. Det betyr hver eneste piksel, forklarer han.

Foruten at teknologien kan brukes i filmbransjen, nevner Nießner at den enkelt kan overføres til spillindustrien.

Han nevner også et overraskende felt som kan dra nytte av liknende teknologi.

- Prosjektet stammer faktisk fra medisinske undersøkelser. Der analyserte vi hvordan pasienter som hadde «hareskår» ble friskere. Ansiktssporingen kan også være viktig under for eksempel operasjoner, skriver han og fortsetter:

- Utenom det kan teknikken adapteres til å spore kroppsdeler eller organer. Dette kan være fordelaktig for å for eksempel unngå å skade friskt materie i kroppen, mener han.

- Kan bli en greie Thomas Reppen er daglig leder i Storm Studios i Oslo. Studioet driver med film og spesialeffekter, eller VFX, blant annet. Selv har Reppen jobbet med etterarbeid på filmer som «Oblivion» og «2012».

Etter å ha fått prosjektet presentert, mener han at dette trolig ligger i nær framtid.

- Dette er utrolig gøy. Man ser allerede at applikasjoner bruker dette, som for eksempel Snapchat. Selvfølgelig er det på et lavere nivå enn hva vi ser her, understreker Reppen.

- By på problemer Han mener likevel at prosjektet fortsatt er på et forholdsvis lavt nivå, og at det er enkelt å se at klippene er tuklet med.

- Foreløpig ser man at det er noe som skurrer, men på sikt kan dette bli en greie. Og når den dagen kommer kan det by på problemer. Det kan hende man legger ut falske videoer av kjendiser eller politikere som lurer enkelte. Det får tida vise, mener han.

Han er ikke sikker på hvorvidt dette vil bli aktuelt for filmbransjen, fordi han mener håndanimasjon fungerer bedre.

- Men det kan innen kort tid bli en billig måte å forandre for eksempel replikker på. Jeg tror nok dette vil bli brukt mest til humor, påpeker Reppen.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Hele Norges coronakart