NY TEORI: En britisk journalist utpeker Massive Attacks Robert Del Naja som en mulig mann bak Banksy-navnet. Foto: Roger Goodgroves/REX/Shutterstock
NY TEORI: En britisk journalist utpeker Massive Attacks Robert Del Naja som en mulig mann bak Banksy-navnet. Foto: Roger Goodgroves/REX/ShutterstockVis mer

Ny teori om gåten Banksy utpeker frontfiguren i verdenskjent band

Ser sammenheng mellom Massive Attack-konsertdatoer og kunstverkene til mystiske Banksy.

Sagaen om den virkelige identiteten til gatekunstneren Banksy har utallige kapitler, men nå hevder en britisk journalist at historien må ta enda en vending.

Gravejournalist Craig Williams mener nemlig at kunsteren kan være ingen ringere enn Massive Attack-vokalist Robert Del Naja, og har brukt månedsvis på å sammenligne bandets konsertdatoer med datoene på når Banksy har gått til verks, skriver Daily Mail.

Grundig analyse

Den mystiske kunstneren, som uanmeldt pryder bygninger verden over med sin ofte skarpt satiriske stensilgraffti, har på uvirkelig vis klart å holde identiteten sin skjult gjennom flere år med enorm oppmerksomhet. Banksy har til og med regissert en Oscar-nominert dokumentarfilm, «Exit through the gift shop» om en annen gatekunstner med tvilsom identitet.

Det Williams mener å ha funnet beviser for, er at Banksy-verker ofte dukker opp i byer der nettopp Massive Attack har holdt konsert bare noen dager før eller etter.

Dette skal blant annet gjelde i Melbourne i Australia, der et Banksy-verk ble oppdaget noen dager etter at Massive Attack hadde besøkt byen våren 2003. Også i kanadiske Toronto sammenfaller datoene for Banksy-kunst og Massive Attack-konsert i 2010, og lignende linjer kan ifølge Williams trekkes i Boston, San Francisco og Los Angeles.

IKONISK: Et av de mer berømte Banksy-verkene er dette, malt på en vegg i den palestinske byen Betlehem. Foto: THOMAS COEX / AFP
IKONISK: Et av de mer berømte Banksy-verkene er dette, malt på en vegg i den palestinske byen Betlehem. Foto: THOMAS COEX / AFP Vis mer

Individ eller kollektiv

Nå mener Williams altså at det berømte pseudonymet rett og slett kan skjule Massive Attack-vokalisten, eller at flere personer i miljøet rundt bandet kan fungere sammen under navnet Banksy.

Fra før er det kjent at Banksy har sin bakgrunn fra graffitimiljøet i engelske Bristol, der også Robert Del Naja var aktiv under navnet «3D» på 1980-tallet. Banksy har selv tidligere opplyst at han lot seg inspirere av 3D.

3D/Robert Del Naja har ifølge Daily Mail uttalt at det ikke er han som er den mystiske gatekunstneren, men at han kjenner ham personlig.

Den rådende teorien om hvem som skjuler seg bak Banksy-navnet har lenge pekt på relativt ukjente Robin Gunningham, som også stammer fra Bristol.