Ny Tid: Politianmeld oss!

Ukeaviser krangler om Farah-innlegg.

(Dagbladet.no): Debatten rundt Ali Farahs innlegg i Ny Tid for to uker siden er ikke over ennå.

I dagens utgave av Ny Tid går redaktør Dag Herbjørnsrud hardt ut mot den konkurrerende ukeavisa Morgenbladet.

Ber om anmeldelse

Årsaken er en kommentar av Morgenbladets medarbeider Marit K. Slotnæs, som stod på trykk i forrige utgave av avisa. Under overskriften «Finn rasisten» argumenterer hun for at Farahs innlegg er rasistisk, og antyder at Ny Tid burde ha sett nærmere på den før de trykket den.

«Farahs tekst er et rent raseriutbrudd rettet mot alle hvite mennesker i Vesten», skriver hun.

Og videre: «Skal vi ta det Ali Farah skriver alvorlig, vil den rasjonelle responsen neste gang vi passerer en gjeng somaliske menn være å gå i en bue utenom.»

Herbjørnsruds reaksjon er å be Morgenbladet politianmelde Ny Tid. Han mener at ved å kalle Farahs innlegg for rasistisk, anklages Ny Tid samtidig for å ha brutt straffelovens paragraf 135a om framsetting av diskriminerende ytringer.

Høyt under taket

KONKURRENTER: Redaktørene Alf van der Hagen (Morgenbladet, t.v.) og Dag Herbjørnsrud (Ny Tid) er svært uenige i Farah-saken. Her fotografert sammen ved en tidligere anledning. Foto: OLE C. H. THOMASSEN
KONKURRENTER: Redaktørene Alf van der Hagen (Morgenbladet, t.v.) og Dag Herbjørnsrud (Ny Tid) er svært uenige i Farah-saken. Her fotografert sammen ved en tidligere anledning. Foto: OLE C. H. THOMASSEN Vis mer

«Hvis van der Hagen mener dette, kan han politianmelde oss - i det minste hvis ordene skal ha noen verdi.» skriver Herbjørnsrud i dagens lederartikkel.

En litt omskrevet versjon av lederartikkelen står også på trykk som debattinnlegg i Morgenbladet i dag.

- Jeg svarer her på tiltale, etter at Morgenbladet aktivt tar kontakt og ber om svar på sine anklager om at Ny Tid setter rasisme på trykk. Å skrive at innlegget til Farah bør føre til at man må gå utenom svarte menn i parken, er en ganske oppsiktsvekkende fortolkning. Det er en generalisering som vi tar avstand fra. Jeg vil ikke oppfordre folk til å gå utenom hvite akademikere i parkene til tross for at det nå er avslørt hva Alf van der Hagen og Morgenbladet-redaksjonen egentlig tenker, sier Dag Herbjørnsrud til Dagbladet.no.

Han understreker at Ny Tid-redaksjonen ikke nødvendigvis er enige i det Farah skrev i innlegget sitt.

- Vi satte det på debattplass, og der skal det være høyt under taket. Men vi i Ny Tid har aldri brukt r-ordet for stemple aktører, inkludert folk i Morgenbladet, i saken. Vi er ikke på det nivået.

- Mangler belegg

- Spørsmålet er hva slags belegg har man for å kalle Ali Farah for rasist, når han skriver svart på hvitt at han «har mange hvite brødre og søstre. Jeg mener jeg klarer å se hvite mennesker som individer. Og jeg har ingenting imot hvite mennesker.». Jeg vet at mange spesielt på nettet kaller ham rasist, men det er mer overraskende at Morgenbladet - som ynder å framstå som mer intellektuelle enn folk flest - kan gjøre det, sier han.

- Ali Farah argumenterer selv i innlegget sitt for at ambulansesjåfør Erik Schenken er rasist. Bør han ikke da tåle at andre gjør det samme med ham?

Ny Tid: Politianmeld oss!

- Han tåler det nok, spørsmålet er om Morgenbladet redaksjon bør tåle å være på et slikt nivå. Farah er en part i saken, og hadde et ønske om å komme skriftlig til uttrykk for første gang. Det hadde vært noe helt annet om jeg eller vår redaksjon skulle gått ut og stemplet enkeltpersoner på den måten, mener Herbjørnsrud.

Morgenbladets redaktør Alf van der Hagen er opptatt i møter i hele dag og hadde ikke tid til å kommentere saken overfor Dagbladet.no. Men han skriver i en tekstmelding at han stiller seg helt og fullt bak kommentator Marit Slotnæs i denne saken.

<B>DEBATTERT:</B> Ali Farahs innlegg i Ny Tid for to uker siden, startet en heftig debatt.