Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

NY Times jubler for Ullmann

Tungvekteren roser Liv Ullmanns «En sporvogn til begjær».

SKRYT: Liv Ullmann får skryt i USA for å ha guidet Joel Edgerton og Cate Blanchett til en hjertestoppende versjon av «En sporvogn til besvær».
SKRYT: Liv Ullmann får skryt i USA for å ha guidet Joel Edgerton og Cate Blanchett til en hjertestoppende versjon av «En sporvogn til besvær». Vis mer

||| Liv Ullmann-regisserte «En sporvogn til begjær» har skapt stor begeistring på både amerikanske og australske teatre.

Time Out ga oppsetningen fem av fem stjerner etter premieren i Sydney i september.

«Ullmann er et formidabelt valg som regissør», skrev The Washington Post etter den amerikanske premieren i USAs hovedstad to måneder seinere.

1. desember flyttet stykket til New York. Der har nå også tungvekteren New York Times latt seg imponere av Ullmann og hovedrolleinnehaver Cate Blanchetts versjon av Tennessee Williams-stykket.

Kvinnelig fokus

«En sporvogn til begjær» er for mange synonymt med Marlon Brandos ikoniske rolle som Stanley i den Oscar-vinnende filmen fra 1951.

New York Times trekker imidlertid fram hvordan Ullmann og Blanchett, kanskje siden de som utenforstående har en distanse til den amerikanske klassikeren, istedet lar stykket kretse rundt Blanchetts karakter, den nevrotiske sørstatsskjønnheten Blanche DuBois.

- Ullmann og Blanchett framfører stykket som om det aldri har vært satt opp før, noe som resulterer i at, som en venn av meg sa det: «Det føles som om du hører ord du trodde du kjente, bli uttalt korrekt for første gang», skriver anmelder Ben Brantley.

I det han kaller en hjertestoppende produksjon trekker han også fram hvordan Blanchetts karakter, som gjerne framstilles som eksotisk, nå er blitt mye lettere å identifisere seg med.

- Ullmanns oppsetning gjør det klart at det er Blanche som utvikler seg, strever og faller, slik helter gjør.

Spilles fram til jul

«En sporvogn til begjær» skal nå spilles fram til 21 desember.

Da Dagbladet snakket med Ullmanns regiassistent, Einar Bjørge, etter Washington-premieren, sa han at New York vil bli sporvognens siste stoppested, og at det er svært usannsynlig at stykket kommer til Norge.

- Det hadde vært utrolig morsomt, men det ser ikke ut til at det er praktisk mulig. The Sydney Theatre Company, som Blanchett er en del av, har andre prosjekter på gang.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Liv Ullmann.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media