HAR SKAPT NY TV-SERIE: Siv Rajendram Eliassen (til venstre) og Anna Bache-Wiig står bak «Frikjent». Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HAR SKAPT NY TV-SERIE: Siv Rajendram Eliassen (til venstre) og Anna Bache-Wiig står bak «Frikjent». Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Ny tv-serie inspirert av Birgitte Tengs-saken

Neste års store dramasatsing på TV 2 heter «Frikjent». Den er inspirert av Birgitte Tengs-saken, sier manusforfatterne.

(Dagbladet): Opptakene til tv-serien starter i disse dager og varer til langt utpå seinsommeren. Neste år skal de ti episodene sendes på TV 2 med Nicolai Cleve Broch og Lena Endre i hovedrollene.
 
Broch spiller en forretningsmann fra ei lita vestlandsbygd som har emigrert landet og slått seg opp i finansbransjen etter at han som 18-åring ble mistenkt og siktet, men senere frikjent for drapet på sin kjæreste.

Serien starter idet mannen kommer hjem igjen etter mange år utenlands for å redde hjørnesteinsbedriften i hjembygda fra konkurs.
 
Bakgrunnen for handlingen i serien er inspirert av Birgitte Tengs-saken, sier de to serieskaperne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen til Dagbladet.
 
- Jeg var fryktelig opptatt av den saken da den gikk i mediene, og jeg leste alt jeg kom over om den. Det er en historie med et sterkt menneskelig drama, forteller Eliassen.
 
Uavklart Det var i 1995 at den 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept i hjembygda på Karmøy. Hennes fetter ble dømt for drapet i tingretten, men anket og ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel funnet erstatningspliktig overfor Tengs' pårørende i en sivil rettssak.
 
Årsaken til at slike situasjoner kan oppstå, er at det kreves bare 50 prosent sannsynlighet for å bli dømt i en sivil sak, mens det kreves bevist hinsides enhver tvil at man er skyldig for å bli dømt i en straffesak. Den dag i dag er fetteren fortsatt erstatningspliktig, samtidig som drapssaken forblir uløst.
 
- Jeg ble særlig interessert i den uavklarte statusen man får når man er både frikjent og dømt i samme sak, og hvordan de forskjellige oppfatningene av saken kunne splitte ei bygd, sier Eliassen, som allerede den gang utviklet ideen til en dramaserie med et lignende utgangspunkt.
 
Først for tre år siden følte hun imidlertid seg klar til å gå i gang, og siden da har hun og medforfatter Anna Bache-Wiig - kjent skuespiller i blant annet «Mammon» og forfatter av flere bøker - jobbet på spreng for å komme i mål.
 
Menneskelige dilemmaer - Jeg var på min side ikke særlig interessert i krim, og aldri spesielt opptatt av Tengs-saken. Men da jeg leste Sivs ide skjønte at jeg at dett  ikke handlet verken om den konkrete saken eller om krim, men om sterke menneskelige dilemmaer. Det var en slik serie jeg selv gjerne ville se - med et stort galleri av rollefigurer og konflikter som spiller ut av en manns behov for å bli renvasket, sier hun.
 
Serieskaperne understreker at «Frikjent» ikke er noen dramatisering av Tengs-saken, men ren fiksjon basert på et liknende dilemma, og inspirert av flere saker fra virkeligheten.
 
- Vår hovedperson er ikke Birgitte Tengs fetter. Vi la hele Tengs-saken bak oss idet vi begynte å skrive, og tillot oss ikke engang å google den for å kunne la vår historie utfolde seg på sine egne premisser.  Sluttresultatet har ingen påfallende likheter med Tengs-saken, sier de.
 
- For noen kan det likevel være provoserende at utgangspunktet var en sak fra virkeligheten?

 - Jeg forstår spørsmålet, men alle som skriver, er inspirert av den verden vi en gang lever i. På godt og vondt. Og for oss er det naturlig å være åpne omkring hvor inspirasjonen til «Frikjent» kom fra, sier Eliassen.

SPILLER HOVEDROLLE: Nicolai Cleve Broch spiller den frikjente mannen som kjemper for sin renvaskelse. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
SPILLER HOVEDROLLE: Nicolai Cleve Broch spiller den frikjente mannen som kjemper for sin renvaskelse. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

John Christian Elden er bistandsadvokat for foreldrene til Birgitte Tengs, og sier foreldrene ikke har problemer med at det nå lages en tv-serie inspirert av drapssaken.

- De aksepterer selvsagt filmskaperes rett til å la seg inspirere av reelle hendelser. Det er en del av ytringsfriheten og den kunstneriske frihet vi nyter godt av, sier Elden til Dagbladet.

Forbudt kjærlighet Ifølge Siv Rajendram Eliassen og Anna Bache-Wiig er seriehovedpersonens kamp for renvaskelse en tematisering av alle menneskers avhengighet av andres blikk; dette med at vi ikke bare bryr oss om hva andre tenker om oss, men at det faktisk er med på å definere hvem vi er.

SPILLER HOVEDROLLE: Lena Endre spiller moren til den drepte jenta i serien.  Foto: Jo Straube / Dagbladet
SPILLER HOVEDROLLE: Lena Endre spiller moren til den drepte jenta i serien. Foto: Jo Straube / Dagbladet Vis mer

Selv om ambisjonen med «Frikjent» er å skape karakterdrevet kvalitetsdrama, så skal det ikke bare bli alvorstungt drama. Det er mellommenneskelige relasjoner på alle nivå, sitrende spenning, - og forbudt kjærlighet i beste Romeo & Julie-stil når hovedpersonens sønn forelsker seg i den drepte jentas niese.
 
- Vi er ikke redde for å kline til og skrive om de store tingene. Melodrama kan også være kvalitet, sier de.

STOR INTERESSE: Tengs-saken var en av nittitallets mest omtalte kriminalsaker. Tre år etter drapet ble offerets fetter frikjent. Faksimile Dagbladet 18. juni 1998
STOR INTERESSE: Tengs-saken var en av nittitallets mest omtalte kriminalsaker. Tre år etter drapet ble offerets fetter frikjent. Faksimile Dagbladet 18. juni 1998 Vis mer