Ny tv-serie inspirert av Birgitte Tengs-saken

Neste års store dramasatsing på TV 2 heter «Frikjent». Den er inspirert av Birgitte Tengs-saken, sier manusforfatterne.

HAR SKAPT NY TV-SERIE: Siv Rajendram Eliassen (til venstre) og Anna Bache-Wiig står bak «Frikjent». Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HAR SKAPT NY TV-SERIE: Siv Rajendram Eliassen (til venstre) og Anna Bache-Wiig står bak «Frikjent». Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Opptakene til tv-serien starter i disse dager og varer til langt utpå seinsommeren. Neste år skal de ti episodene sendes på TV 2 med Nicolai Cleve Broch og Lena Endre i hovedrollene. Broch spiller en forretningsmann fra ei lita vestlandsbygd som har emigrert landet og slått seg opp i finansbransjen etter at han som 18-åring ble mistenkt og siktet, men senere frikjent for drapet på sin kjæreste.

Serien starter idet mannen kommer hjem igjen etter mange år utenlands for å redde hjørnesteinsbedriften i hjembygda fra konkurs. Bakgrunnen for handlingen i serien er inspirert av Birgitte Tengs-saken, sier de to serieskaperne Anna Bache-Wiig og Siv Rajendram Eliassen til Dagbladet. - Jeg var fryktelig opptatt av den saken da den gikk i mediene, og jeg leste alt jeg kom over om den. Det er en historie med et sterkt menneskelig drama, forteller Eliassen.  Uavklart Det var i 1995 at den 17 år gamle Birgitte Tengs ble funnet drept i hjembygda på Karmøy. Hennes fetter ble dømt for drapet i tingretten, men anket og ble frikjent i lagmannsretten. Han ble likevel funnet erstatningspliktig overfor Tengs' pårørende i en sivil rettssak. Årsaken til at slike situasjoner kan oppstå, er at det kreves bare 50 prosent sannsynlighet for å bli dømt i en sivil sak, mens det kreves bevist hinsides enhver tvil at man er skyldig for å bli dømt i en straffesak. Den dag i dag er fetteren fortsatt erstatningspliktig, samtidig som drapssaken forblir uløst. - Jeg ble særlig interessert i den uavklarte statusen man får når man er både frikjent og dømt i samme sak, og hvordan de forskjellige oppfatningene av saken kunne splitte ei bygd, sier Eliassen, som allerede den gang utviklet ideen til en dramaserie med et lignende utgangspunkt. Først for tre år siden følte hun imidlertid seg klar til å gå i gang, og siden da har hun og medforfatter Anna Bache-Wiig - kjent skuespiller i blant annet «Mammon» og forfatter av flere bøker - jobbet på spreng for å komme i mål.  Menneskelige dilemmaer - Jeg var på min side ikke særlig interessert i krim, og aldri spesielt opptatt av Tengs-saken. Men da jeg leste Sivs ide skjønte at jeg at dett  ikke handlet verken om den konkrete saken eller om krim, men om sterke menneskelige dilemmaer. Det var en slik serie jeg selv gjerne ville se - med et stort galleri av rollefigurer og konflikter som spiller ut av en manns behov for å bli renvasket, sier hun.  Serieskaperne understreker at «Frikjent» ikke er noen dramatisering av Tengs-saken, men ren fiksjon basert på et liknende dilemma, og inspirert av flere saker fra virkeligheten. - Vår hovedperson er ikke Birgitte Tengs fetter. Vi la hele Tengs-saken bak oss idet vi begynte å skrive, og tillot oss ikke engang å google den for å kunne la vår historie utfolde seg på sine egne premisser.  Sluttresultatet har ingen påfallende likheter med Tengs-saken, sier de. - For noen kan det likevel være provoserende at utgangspunktet var en sak fra virkeligheten?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer