UBÅTJAKT : Den finske kystvakta i Helsingfors skjærgård. REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva/Scanpix.
UBÅTJAKT : Den finske kystvakta i Helsingfors skjærgård. REUTERS/Jussi Nukari/Lehtikuva/Scanpix.Vis mer

Ny ubåtjakt er enda et finsk NATO-argument

Vi vet ikke om det var en russisk ubåt i det finske farvannet natt til tirsdag. Men bare mistanken om det åpner for en ny runde om finsk og svensk NATO-medlemskap.

Kommentar

Det finske forsvaret brukte synkbomber mot det de omtaler som et «mistenkt undervannsmål» sør for hovedstaden Helsingfors denne uka. Det finnene tror var en ubåt skjer et halvt år etter at det svenske forsvaret i oktober i fjor var på ubåtjakt i Stockholms-skjærgården. Om tilfellet i Finland denne uka, sier den tidligere sjefen for det svenske ubåtstyrken, Göran Frisk, til Aftonbladet:

- Jeg kan ikke erindre sist gang et skandinavisk land benyttet seg av synkbomber. Det er klart det er russere, hvem skulle det ellers være? De har tidligere vist sin aggressivitet i Sverige noen ganger, og vi har nasjonsbestemt dem et antall ganger, sier Frisk. Den finske politiske ledelsen er av forstålige grunner mer forsiktig, men den finske forsvarsministeren Carl Haglund får idag likevel på pukkelen av det russiske regjeringsorganet Rossiskaja Gazeta fordi de skriver at Haglund har antydet at observasjonen kan være russisk, melder Finlands Radio YLE.

Rossiskaja Gazeta harselerer over enda en skandinavisk ubåtjakt uten fast fisk. Men harselasen kan også skyldes en god porsjon frykt for hvilke konsekvenser letingen etter ubåter i både Helsingfors- og Stockholms-skjærgården kan få. For de russiske militære overflygingene over Østersjøen, letingen etter det de fleste tror er russiske ubåter, og den generelt økte russiske militære aktiviteten i sine grenseområder, har ført til et annet sikkerhetspolitisk klima i Nord-Europa. Dette er en spesiell utfordring for de tradisjonelt nøytrale landene Finland og Sverige, etter at Østersjø-landene Estland, Latvia, Litauen og Polen ble NATO-medlemmer etter Sovjetunionens kollaps.

For både Finland og Sverige står derfor skriften på veggen i den nye sikkerhetspolitiske virkeligheten i vår del av verden. På veggen står det skrevet NATO, med store bokstaver. Det har en stund pågått en diskusjon i både Sverige og Finland om NATO-medlemskap. På NATO-toppmøtet i Cardiff i fjor høst druknet nyheten om Sveriges og Finlands styrkede bånd til NATO, der de to land åpner for militærøvelser med NATO-styrker på sine territorier, og forbereder medlemskap, i dramaet rundt Den islamske staten og Ukraina. Men Sveriges og Finlands glideflukt fra sin tradisjonelle nøytralitet er store nyheter i vårt nærområde. Også denne ubåtjakten vil skyte fart i denne prosessen, og det vil skje til tross for russiske protester.

En av Putins viktigste sikkerhetspolitiske rådgivere, Sergej Markov, gikk i et oppsiktsvekkende intervju i juni i fjor ut i den finske svenskspråklige avisa Hufvudstadsbladet og advarte om at et finsk NATO-medlemskap kunne føre til en 3. verdenskrig:

- Hvis Finland vil bli medlem av NATO, bør de tenke seg om først. Vil dere bli med og starte 3. verdenskrig? Antisemittisme startet 2. verdenskrig. Russofobien kan starte en tredje. Finland er et av de mest russofobe landene i Europa, etter Sverige og de baltiske land, sa Markov, som er leder av Russlands nasjonale sikkerhetsråd, og ingen hvem som helst i Kreml. I et intervju med Der Spiegel i fjor høst gikk den finske statsministeren Alexander Stubb ut og sa at Markovs trussler faller på sin egen urimelighet. Men han sa også at det var en feil av Finland å ikke bli medlem av NATO i forbindelse med at tidligere medlemmer av Warszawa-pakten ble medlemmer i 1999, eller de baltiske land i 2004. Den endelige beslutningen er ikke tatt, verken i Sverige eller Finland, men om ikke lenge kan Jens Stoltenberg ha to ferske - og ikke helt problemfrie - søknader på sitt bord.

Den som mest av alle vil motsette seg et finsk og svensk NATO-medlemskap er selvsagt Vladimir Putin. For mens Russland kan hindre Ukraina et NATO-medlemskap, kan ikke Russland hindre at verken eller Finland eller Sverige slutter seg til alliansen.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.